Neem vrijblijvend contact op
In februari starten met een studie: voordelen en nadelen

In februari starten met een studie: voordelen en nadelen

Veruit de meeste studenten starten hun (eerste) vervolgstudie in september. Logisch ook, 1 september is namelijk het officiële begin van het collegejaar. Toch kiezen jaarlijks honderden studenten ervoor om per 1 februari te starten met een opleiding. Dit kan verschillende redenen hebben, maar de meest voor de hand liggende reden is dat je tijdens het lopende studiejaar bent gestopt met een opleiding en geen zin hebt om tot 1 september te gaan wachten om weer te gaan beginnen met studeren.

Weet jij nog niet wat je wilt studeren? StudieKeuzeAdvies kan je helpen!

Mogelijkheden om in februari te starten

Nog niet zo heel lang geleden was het bij een groot aantal HBO- en WO-studies mogelijk om in februari te starten. Helaas voor de geïnteresseerden in deze optie is het aantal opleidingen met deze mogelijkheid in de afgelopen periode sterk gedaald. Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen mogelijkheden meer zijn. Of je in februari kunt starten hangt helemaal af van de onderwijsinstelling en de studie die je wilt gaan volgen.

Voordelen van het starten in februari

Een groot voordeel van het starten met een opleiding in februari is dat je niet het hele jaar hoeft te wachten tot je (weer) kunt gaan studeren. Op deze manier bespaar je dus veel tijd.

Nadelen van het starten in februari

Er zijn uiteraard niet alleen maar voordelen aan het starten in februari. Als je deze keuze maakt zal je al snel merken dat de meeste onderwijsinstellingen veel meer zijn ingesteld op “septemberinstromers”. Vaak is de volgorde van de vakken die worden aangeboden voor februari-instromers bijvoorbeeld een stuk minder logisch ingedeeld dan bij het reguliere traject. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder basiskennis bezit voor sommige vakken dan medestudenten die wel in september zijn gestart. Wat sommige studenten ook als een nadeel ervaren is het feit dat de introductie in februari niet gelopen kan worden. Je zal dus veel meer dingen zelf uit moeten zoeken.

StudieKeuzeAdvies

Uiteindelijk ben jij degene die beslist of een instroommoment in februari bij jou past, de coaches van StudieKeuzeAdvies kunnen je echter wel ondersteunen in het vinden van het antwoord op deze vraag. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste studiekeuze? Onze ervaren studiecoaches helpen jou graag.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit