Neem vrijblijvend contact op
Eerstejaarsstress? Zo leer jij je opleiding en studentenstad kennen!

Eerstejaarsstress? Zo leer jij je opleiding en studentenstad kennen!

Je kunt opgelucht ademhalen: na lang zoeken, brochures doorbladeren, open dagen bezoeken en proefstuderen heb je voor de zomervakantie de knoop doorgehakt. Je weet wat je wilt studeren en waar, maar dat is pas het begin van dit grote, nieuwe avontuur. Net zoals toen je voor het eerst naar de middelbare school ging, is studeren een hele nieuwe wereld. Een deel van de eerstejaarsstress heeft te maken met het wennen aan de opleiding en je nieuwe school: kan ik straks de weg wel vinden op school én in de stad? Is dit écht de juiste opleiding voor mij? Met deze tips helpen wij je op weg!

Zoek alles uit wat je interessant vindt

Tot nu toe heb je waarschijnlijk alleen maar eindeloos door de opleidingspagina van de hogeschool of universiteit zitten scrollen, zonder echt verder te kijken. Nu is het moment aangebroken om dat wel te doen. Misschien kun je iets vinden over de geschiedenis van de instelling: vooral bij universiteiten is die vaak heel interessant. Zijn er bekende Nederlanders of mensen tegen wie jij opkijkt afgestudeerd? Hoeveel studenten en medewerkers telt de instelling eigenlijk en waar komen ze vandaan? Zijn er alumni die baanbrekend onderzoek hebben verricht of zijn er bijzondere congressen gehouden? Ook leuk om te weten: wat was het gebouw voordat het een school werd?

Ga op verkenning in de stad

Maak er een avontuur van om je nieuwe studentenstad te ontdekken. Verdiep je in de geschiedenis, bezoek bezienswaardigheden, kijk of je leuke koffietentjes, parken of bibliotheken kunt vinden waar je zou kunnen studeren en proef de sfeer. Als je in Rotterdam gaat studeren, wordt het namelijk extra leuk als je je niet alleen op de Hogeschool Rotterdam of de Erasmus Universiteit thuis voelt, maar je ook een beetje een Rotterdammer wordt!

Dwaal door je gebouw

Eén van je eerste tussenuren of vrije momenten kun je gebruiken om, eventueel met een medestudent samen, een rondje te lopen door het gebouw. Waar zitten de lokalen die op je rooster staan? Waar vind je de mediatheek en de praktijkwerkplaatsen, waar kun je koffie of een broodje scoren, waar kun je lekker loungen of leren? Neem ook even de trap of lift naar boven of beneden om te zien welke etages of gangen de mooiste uitzichten hebben. Zo help je jezelf van je verdwaalstress af en voel je je binnen een mum van tijd helemaal thuis!

Leer mensen kennen

Organiseert je nieuwe school welkomstbijeenkomsten, introductiedagen of borrels? Ga erheen, ook al vinden ze nu grotendeels online plaats! Het is altijd spannend om nieuwe contacten te leggen, maar een informele setting helpt je om je toekomstige klasgenoten en docenten te leren kennen. Misschien hebben ze goede tips, maar zelfs als het bij praatjes over koetjes en kalfjes blijft, helpt het dat sommige gezichten niet meer totaal vreemd zijn. En als het ijs eenmaal gebroken is, kan het alleen nog maar beter gaan.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit