Neem vrijblijvend contact op
Zo maak jij een planning waar je je aan kunt houden

Zo maak jij een planning waar je je aan kunt houden

Je aan een planning houden, is vaak nog lastiger dan het plannen zelf. Terwijl je bezig bent, merk je bijvoorbeeld dat je iets te veel hooi op je vork hebt genomen. Of je hebt last van uitstelgedrag, want die laatste aflevering van je spannende Netflixserie móet je gewoon afkijken. Slim plannen is een vak op zich, gelukkig kom je met deze tips al een heel eind!

Plan zoveel mogelijk

Iedere student heeft weleens last van uitstelgedrag. Terwijl je eigenlijk aan die belangrijke opdracht moet beginnen, staan er ineens tien andere dingen op je to-do-lijstje. Het is daarom slim om een volledige planning te maken, waar ook momenten van ontspanning in staan. Plan dus niet alleen de momenten in wanneer je aan school werkt, maar zet alles in je agenda. Ook sport-, eetmomenten én pauzes. Weten dat je na een uurtje werken even een pauze kan nemen, geeft vaak een extra motivatieboost.

Plan extra tijd in

Plan, vooral in het begin, ruim. Als je voor het eerst een dag- of weekplanning maakt, is het soms moeilijk in te schatten hoeveel tijd je precies kwijt bent aan een bepaalde taak. Bovendien word je op een dag tientallen keren afgeleid, hoe perfect je planning ook is. Als je weet dat een opdracht je ongeveer een uur gaat kosten, plan er dan anderhalf uur voor in. Er is namelijk niets zo vervelend als een planning die uitloopt, en op deze manier voorkom je dat.

Maak een takenlijst

Deel grote taken op in kleinere taken. Stel dat je bezig bent met het schrijven van een essay. Zet dan niet in je planning: ‘essay schrijven’, maar verdeel de opdracht in kleinere taken. Bijvoorbeeld researchen, een eerste globale versie schrijven, redigeren en de bronvermelding toevoegen. Zo kun je ook makkelijker pauzes inlassen. Gun jezelf bijvoorbeeld een halfuurtje de tijd om iets leuks te doen als je een aantal kleinere taken hebt afgevinkt.

Houd rekening met je ritme

Plan slim! Je bent op bepaalde momenten van de dag productiever dan op andere momenten. ’s Ochtends moet je vaak nog even opstarten voordat je helemaal gefocust bent. Het is dus handig om aan het begin van je dag een simpele taak in te plannen, waar je niet veel bij hoeft na te denken. Ook aan het einde van de dag verliezen veel mensen hun focus. Kijk vooral naar je eigen ritme: misschien kun jij júist in de ochtend meteen ‘aan’ staan, of ben je meer een nachtuil die ’s avonds productief is.

Aanpassen mag

Als laatste tip: evalueer je gemaakte planning aan het begin van de dag. Het kan altijd voorkomen dat je slecht hebt geslapen, chagrijnig wakker wordt of er in de tussentijd iets is gebeurd waardoor je je planning moet aanpassen. Onthoud dat je planning niet in steen gebeiteld staat! Als het goed is heb je ruim gepland, dus is het niet erg om jouw planning ietsje aan te passen aan je humeur, concentratie of andere omstandigheden.

exit