Neem vrijblijvend contact op
Inschrijven voor MBO, HBO & WO

Inschrijven voor MBO, HBO & WO

Studiekeuze al gemaakt of nog een paar opleidingen in het vizier? We vertellen je hier hoe je je moet inschrijven 

Wie eenmaal een opleiding heeft gekozen of het redelijk zeker weet, moet zich natuurlijk ook nog inschrijven! De aanmeldingsdeadline voor HBO-bacheloropleidingen en WO is op 1 mei. Wil je je aanmelden voor het MBO, dan is de deadline vòòr 1 april. Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje. 

MBO

Als je je gaat aanmelden voor een MBO-opleiding gaat de aanmelding altijd via de onderwijsinstelling zelf. Op de website van de door jou gekozen MBO kan jij je aanmelden voor de opleiding. Hier zullen wordt ook verder uitgelegd welke gegevens hiervoor nodig zijn.  

Aanmelddeadline 

De deadline voor het aanmelden voor een MBO-opleiding is vòòr 1 April. Schrijf je je in vòòr deze datum? Dan mag de opleiding jou niet weigeren en heb je toelatingsrecht.  

Toelatingsrecht en StudieKeuzeCheck 

Houd met de volgende punten rekening voor het toetsingsrecht:

  • Schrijf je in vòòr 1 april 
  • Voldoe aan de vooropleidingseisen; heb je bijtijds je mbo-diploma op zak?
  • Doe mee aan de verplichte intake-activiteiten: hier wordt gekeken of de opleiding wel echt bij jou past. Doe hieraan mee! Anders kan jouw toelatingsrecht vervallen.  
  • Voldoe aan eventuele aanvullende eisen. Sommige opleidingen mogen extra eisen stellen. Deze extra eisen staan dan op de website van de betreffende opleiding. 

Maximum aantal aanmeldingen 

Vòòr 1 april inschrijven is dus een must. Ben jij op 1 april nou nog niet helemaal zeker over welke opleiding jij echt interessant vindt? Dan kan je je voor meerdere opleidingen inschrijven. Er bestaat geen maximum voor het aantal opleidingen waar je je voor mag aanmelden.  

HBO & WO

Als je je gaat aanmelden voor een HBO en/of WO-opleiding gaat de aanmelding altijd via StudieLink. Op de website van de door jou gekozen opleiding staan vaak instructies over hoe deze aanmelding via StudieLink in zijn werk gaat.  

Aanmelddeadline 

Iedereen die zich voor óf op 1 mei inschrijft voor een bacheloropleiding, heeft toelatingsrecht tot deze studie. Hierbij geldt wel dat toekomstige studenten goed moeten opletten of zij voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding. 

Maximum aantal aanmeldingen 

Je mag je voor maximaal vier verschillende studies inschrijven via Studielink. Twee van deze vier opleidingen mogen numerus fixus opleidingen zijn. Ben je nog niet helemaal zeker over je keuze? Dan kan je je dus vòòr 1 mei inschrijven en vervolgens nader onderzoeken welke van de studies waarvoor jij je hebt ingeschreven het beste bij jou past.  

Toelatingsrecht en StudieKeuzeCheck 

Iedereen die zich voor of op 1 mei aanmeldt voor een bacheloropleiding heeft recht op een StudieKeuzeCheck. Dit recht vervalt na 1 mei. Met de StudieKeuzeCheck kunnen toekomstige studenten kijken of hun gekozen studie daadwerkelijk goed bij hen past. StudieKeuzeChecks worden geregeld door de opleiding en zien er per studie soms heel verschillend uit. Een StudieKeuzeCheck kan bijvoorbeeld een vragenlijst zijn, het zelfstandig maken van een aantal voorbereidende opdrachten of een speciale meeloopdag met proefcolleges. Als hieruit blijkt dat de studie en de leerling toch geen goede match zijn, dan hebben toekomstige studenten nog tot 1 september om zich voor een nieuwe opleiding in te schrijven. 

Voor sommige opleidingen is het verplicht een StudieKeuzeCheck te doen, ook voor wie aan alle toelatingseisen voldoet. Het is belangrijk hier goed op te letten, want als de StudieKeuzeCheck niet gedaan wordt, kan dit toelatingsrecht vervallen. 

Een goede voorbereiding tijdens het aanmeldingsproces is dus cruciaal om zeker te weten dat een leerling in september kan beginnen met een nieuwe opleiding. Wie met zekerheid wil starten met een nieuwe, passende opleiding in september, doet er dus goed aan om 1 mei groot in de agenda te schrijven en zich op tijd aan te melden. 

exit