Neem vrijblijvend contact op
De 1-februariregeling

De 1-februariregeling

Je hebt je studiekeuze gemaakt en je begint vol goede moed aan je opleiding. Je hebt er zin in en bent gemotiveerd, maar je merkt al snel dat dit toch niet de studie voor jou is. Of er doet zich een situatie voor waardoor je onverhoopt moet stoppen met je studie. Jammer natuurlijk, maar er is geen man overboord!

Wat houdt de 1-februariregeling in?

Als je mbo niveau 3 of 4 doet, een hbo-opleiding volgt of aan de universiteit studeert, dan kun je gebruikmaken van de 1-februariregeling. Wat houdt dit precies in? Als je in het eerste jaar van je studie ontdekt dat het toch niks voor jou is of als je om een andere reden gaat stoppen, dan hoef je je studentenreisproduct en de ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen als je je voor 1 februari uitschrijft. In sommige gevallen kun je bij de school (een deel van) het door jou betaalde les- of collegegeld terugvragen. Wel tellen je verbruikte maanden studiefinanciering mee en als je geld geleend hebt, dan moet je dat natuurlijk altijd terugbetalen.

Hoe?

Om de 1-februariregeling aan te vragen, zet je je studiefinanciering stop via Mijn DUO. Ook je reisproduct moet je stopzetten. Dit kan bij de ov-automaten op het station. Daarnaast schrijf je je natuurlijk uit bij je opleiding. Heb je dat allemaal gedaan, dan krijg je na verloop van tijd bericht dat je studiefinanciering en studentenreisproduct vervallen zijn.

Wanneer?

Je kan maar één keer gebruik maken van de 1-februariregeling, en dat is bij je eerste opleiding. Je krijgt dus voor het eerst studiefinanciering en maakt voor het eerst gebruik van je studenten-ov. Wel kun je nog eens gebruik maken van de 1-februariregeling als je van het mbo naar het hbo bent gegaan. Ben je in februari aan je opleiding of studie begonnen? Dan kan je de 1-februariregeling ook gewoon gebruiken door je voor 1 september uit te schrijven. Dankzij de 1-februariregeling is het financieel gezien dus wat minder pijnlijk om te stoppen met je studie. Het maken van een studiekeuze is lastig en kan niet altijd in een keer goed gaan. Met een regeling als deze hoef je je iets minder druk te maken over de gevolgen van een verkeerde studiekeuze.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit