Neem vrijblijvend contact op
Zo bewaar jij de balans tussen productiviteit en vrije tijd

Zo bewaar jij de balans tussen productiviteit en vrije tijd

Het is af en toe knap lastig om de juiste balans te creëren tussen productiviteit en vrije tijd. Vooral nu online lessen de norm zijn, is de scheidingslijn tussen school en privé vaak flinterdun. Ben jij de balans ook een beetje kwijt? Met deze tips zorg je ervoor dat je echt productief bent als je studeert én daarnaast genoeg vrije tijd overhoudt voor leuke dingen.

Plannen is het sleutelwoord

Zoals altijd geldt: een goede planning is het halve werk (is plannen niet jouw strong suit? Lees dan deze blog). Zorg ervoor dat je naast je verplichtingen genoeg tijd inplant voor leuke dingen! Je hoeft echt niet alleen op de avonden en weekenden te rekenen als het gaat om ontspanning. Plan bijvoorbeeld een (half)uurtje van je middag in om iets leuks te gaan doen en even niet aan je verplichtingen te denken. Kijk een aflevering van een serie, maak een uitgebreide lunch of ga een stuk wandelen.

Goed begin van de dag

Door het thuiswerken raken veel mensen hun ritme een beetje kwijt. Je blijft misschien langer in bed liggen, houdt je pyjama aan tijdens het studeren en eet op onregelmatige momenten. Toch is het heel belangrijk om een vast patroon in je dagen aan te houden. Een dagelijkse ochtendroutine is een fijne manier om jezelf voor te bereiden op een productieve dag. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen voordat je aan de slag gaat, in plaats van uit je bed te rollen en direct achter je laptop te kruipen. Je zult merken dat je een veel productievere ochtend hebt door je dag zo te beginnen.

Pomodoro

Als je je aan een planning houdt, is het fijn om jezelf af en toe te belonen. De pomodoro-methode is hier heel handig voor: je werkt steeds in blokken van 25 minuten en houdt na elk blok een korte pauze van ongeveer 5 minuten. Na vier blokken houd je een langere pauze, bijvoorbeeld een halfuur. Deze methode voorkomt uitstelgedrag en zorgt ervoor dat je gefocust aan het werk kan. Sommige mensen vinden het juist lastig om te stoppen met werken, en moeten van zichzelf door tot een taak af is. Ook dan is de pomodoro-methode slim om te gebruiken. Zo zorg je dat je genoeg tijd neemt om je hersenen even rust te geven.

Flexplek in je eigen huis

Richt een plek in om te studeren, het liefst ergens waar je niet ook je vrije tijd doorbrengt. Al is het maar een plek aan de keukentafel! Op den duur gaat je lichaam deze plek automatisch associëren met productiviteit. Maak je werkplek in de ochtend klaar door alles wat je nodig hebt uit te stallen. Zo voorkom je dat je tussendoor heen en weer moet lopen: dit zorgt alleen maar voor meer afleiding. Aan het einde van de dag ruim je je spullen weer op, zo zorg je er meteen voor dat je mentaal je werkdag hebt afgesloten. En dan is het tijd om te relaxen!

 

 

exit