Neem vrijblijvend contact op
Wat betekent het leenstelsel voor mij?

Wat betekent het leenstelsel voor mij?

Studenten die vanaf 1 september 2015 voor het eerst beginnen aan een studie (bachelor of master) vallen onder het nieuwe leenstelsel.

Dit betekent concreet:

-In plaats van een basisbeurs die je van de overheid ontvangt leen je vanaf 1 september 2015 het bedrag dat je nodig hebt om je collegegeld te betalen.

-Als je ouders minder dan 46.000 euro per jaar verdienen, kan je wel aanspraak maken op een aanvullende beurs. Dit bedrag kan oplopen tot 365 euro per maand.

-Tot en met 31 augustus 2014 betaalt de overheid 6500 euro per student per jaar om het grootste gedeelte van de studiekosten te dekken. Vanaf 1 september 2015 gaat dit bedrag omlaag en betaalt de student dus een groter gedeelte van de totale studiekosten.

-Het totale collegegeldkrediet moet binnen 35 jaar volledig worden terugbetaald.

-De gemiddelde studieschuld van studenten stijgt met de nieuwe maatregelen van 15.000 euro per student naar 21.000 euro per student.

Conclusies:

-De invoering van het leenstelsel is zonder twijfel één van de allergrootste veranderingen in het onderwijs van de laatste jaren.

-De studieschuld loopt gemiddeld voor studenten op met een bedrag van 6.000 euro.

-Lenen is vanaf 1 september 2015 geen keuze, maar een verplichting.

 

Deze forse veranderingen motiveren ons alleen maar om jou nog beter te helpen bij het maken van een passende studiekeuze!

exit