Neem vrijblijvend contact op
Vijf tips voor een vliegende studiestart

Vijf tips voor een vliegende studiestart

Het is zover: na een zomer lang genieten van je welverdiende vrijheid staat je studie dan toch écht voor de deur. Het programma voor de introductieweek prijkt al op de koelkast en de zenuwen voor je eerste colleges beginnen zo langzamerhand op te borrelen. Een goede voorbereiding maakt het volhouden van je studie een stuk makkelijker, maar hoe doe je dat precies?

Verdiep je in ervaringsverhalen

Misschien heeft je school wel een eigen magazine, YouTube-kanaal of Instagramaccount waar je bijvoorbeeld interviews met docenten en studenten kunt vinden. Zij kunnen jou precies vertellen wat je echt moet weten, maar wat de brochures en opleidingspagina’s niet vermelden. Moet je bijvoorbeeld boeken kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, kun je bepaalde delen van de studiehandleidingen stiekem overslaan en is de aanwezigheidsplicht echt zo streng?

Lees je boeken door

Grote kans dat je splinternieuwe studieboeken al een tijdje liggen te popelen om opengeslagen te worden. Ga er op een zondagmiddag lekker voor zitten en blader alvast je boeken én je cursushandleidingen door. Zo maak je jezelf enthousiast en heb je een idee wat er straks van je verwacht wordt.

Maak studieafspraken met jezelf

Veel tijd aan je studie besteden is prima, maar je wilt voorkomen dat je jezelf voorbij loopt. Je bent immers méér dan alleen student. Zorg daarom dat je genoeg tijd overhoudt voor relaxmomenten en je hobby’s. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je ’s avonds na negenen en in het weekend na vieren niet meer studeert, en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden.

Praat met je SLC

Je studiecoach, studiebegeleider of studentenmentor is er om jou te helpen als je vastloopt, bijvoorbeeld vanwege privéomstandigheden of omdat je moeite hebt met plannen. Zelfs als je SLC je niet kan helpen, weet hij of zij wie dat wél kan, zodat jij snel de hulp krijgt die je nodig hebt. Aarzel bovendien niet om hulp in te schakelen: des te sneller is de juiste oplossing gevonden en kun je verder.

Wees kritisch op hoe je het vindt

In het eerste jaar is het nog niet zo makkelijk om te bepalen of de studie bij je past: je moet nog wennen aan de vakken, het rooster, het niveau, de mensen… eigenlijk aan alles dus. Toch zul je ook in het eerste jaar al merken dat je van sommige vakken en projecten veel energie krijgt, terwijl andere meer moeite kosten. Wees daarom kritisch, maar probeer ook te relativeren. Af en toe twijfelen, bijvoorbeeld als je gestrest bent tijdens een tentamenweek, is niet meer dan normaal, maar als je echt ongelukkig wordt van je studie, moet je wel actie ondernemen. Zulke afwegingen zijn een belangrijk deel van je studiesucces.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

 

exit