Neem vrijblijvend contact op
Vervolgstudie geen goede match: wat nu?

Vervolgstudie geen goede match: wat nu?

Tegenwoordig hechten hogescholen en universiteiten er nogal aan dat een student bij de start van een opleiding een goed beeld heeft van die opleiding. Om succesvol te kunnen zijn is het van belang dat de opleiding en de student bij elkaar passen. Daarom hebben veel onderwijsinstellingen de (verplichte) studiekeuzecheck ingevoerd. Op zich geen slecht idee: als je als student weet waar je aan toe bent ga je gewoon een stuk lekkerder van start. De studiekeuzecheck is ook een van de redenen dat studenten zich al voor 1 mei voor een studie moeten inschrijven. Op die manier blijft er genoeg tijd over om de check uit te voeren en eventueel een inschrijving voor een beter passende studie te vinden.

Studiekeuzecheck gehad?

De maanden juni en juli zijn in veel gevallen het moment dat de studiekeuzechecks door hogescholen en universiteiten worden uitgevoerd. Wanneer jij het komend collegejaar gaat studeren heb je mogelijk al een studiekeuzecheck bij je opleiding gehad. Of je hebt hem heel binnenkort. Een studiekeuzecheck kan per universiteit of hogeschool verschillen. Soms moet je een proeftoets maken, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je een gesprek met een studentendecaan moet voeren. Of zelfs een combinatie van die twee. Doel is in elk geval om te kijken of er tussen jou en je studie een goede match bestaat. Is dat gelukt? Dan staat niets een succesvol begin van je studieloopbaan in de weg. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat jij en je studiekeuze geen match hebben. Dan kan je nog op tijd een nieuwe studie vinden.

Geen match? Het vervolg

Je hebt je studiekeuzecheck achter de rug en de conclusie is duidelijk. De studie waarvan jij dacht dat het de juiste was past toch niet bij je. Gelukkig kom je daar nu achter en niet halverwege je eerste jaar. Maar aangezien je in september toch wilt gaan studeren moeten er nu wel knopen worden doorgehakt. Het is in dat geval handig om toch relatief snel een alternatief te vinden. Dankzij het feit dat je een studiekeuzecheck hebt gedaan heb je in principe tot 31 augustus de tijd om je voor een andere studie in te schrijven.

Wat extra hulp

Het is op zich niet vreemd wanneer je het even heel vervelend vindt wanneer je studiekeuzecheck niet zo verlopen is als je vooraf had ingeschat. Misschien slaat de schrik je wel om het hart. Want wat nu? In elk geval niet in paniek raken; er is geen man overboord. Bespreek de mogelijke opties met mensen die je vertrouwd. Denk aan je ouders, vrienden of een decaan van je middelbare school. Eventueel kan je ook de hulp inschakelen van een studiekeuzeadviesbureau. Dit soort professionals is bekend met dergelijke ‘problematiek’. Probeer in elk geval de definitieve keuze niet aan te laten komen op het allerlaatste moment. Wanneer je nog wat buffer opbouwen om je voor te bereiden op de studie die het dan wél wordt.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Onze ervaren coaches helpen je graag! 

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit