Neem vrijblijvend contact op
Verschillen tussen een reguliere en particuliere opleiding

Verschillen tussen een reguliere en particuliere opleiding

In Nederland kunnen studenten kiezen tussen opleidingen aan reguliere of particuliere onderwijsinstellingen. Sinds een aantal jaar kiezen steeds meer studenten kiezen ervoor om te studeren aan een particuliere onderwijsinstelling. Dit is opmerkelijk, aangezien de kosten voor een particuliere opleiding soms wel acht keer zo hoog zijn als voor een reguliere studie. Wat zijn de voordelen van een particulier onderwijs, en krijgen studenten waar voor hun geld?

Verschillen

De meeste opleidingen aan hbo of universiteit zijn reguliere opleidingen. Deze worden door de overheid gefinancierd. Hier worden vaste studiekosten, zoals collegegeld, gehanteerd en hebben studenten recht op studiefinanciering. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval: studenten ontvangen hiervoor geen studiefinanciering. Daarnaast betalen studenten aan een privéopleiding meer collegegeld dan het wettelijk collegegeld (instellingscollegegeld). Een aantal particuliere onderwijsinstellingen biedt opleidingen aan die door de overheid erkend zijn. Hiervoor ontvangen studenten dan wel studiefinanciering, maar moeten zij ook het hogere instellingscollegegeld betalen.

Kosten

Elke hbo-opleiding kost ongeveer evenveel: het collegegeld van het studiejaar 2019-2020 bedraagt €2.083. Particuliere hogescholen rekenen een ander bedrag per jaar. De Keuzegids zette de kosten van alle particuliere hogenscholen in Nederland op een rijtje. Hierbij werd gerekend met de gemiddelde kosten per leerjaar, inclusief inschrijfgeld en tentamenkosten (maar exclusief schoolreizen en studiematerialen). Het duurste onderwijsinstituut is Webster University, waarvoor het collegegeld per jaar €16.200 per jaar. Het laagste bedrag wordt gevraagd door Hbo Drechtsteden. Daar is het collegegeld €2.806 per jaar.

Particuliere opleidingen zijn dus een stuk duurder dan ‘gewone’ hogescholen. Het is niet voor alle particuliere onderwijsinstellingen te bepalen in hoeverre studenten waar krijgen voor hun geld.  Veel privéopleidingen doen namelijk niet mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE), waardoor het moeilijk in te schatten is hoe tevreden studenten daadwerkelijk zijn over hun onderwijs. Over de instellingen die wél meedoen, zoals bijvoorbeeld Tio, Notenboom en EuroCollege, zijn studenten vaak erg enthousiast.

Flexibiliteit en kleinschaligheid

Particuliere onderwijsinstellingen zijn over het algemeen kleiner dan reguliere hogescholen of universiteiten. Hierdoor kunnen zij kleinschalig onderwijs bieden, met veel persoonlijke aandacht voor individuele leerlingen en hun wensen. Daarnaast zijn particuliere studies vaak flexibel in te richten door studenten. Privéopleidingen zijn bijvoorbeeld populair bij topsporters, werkende studenten die zich laten om- of bijscholen, en bij studenten die op afstand studeren. Studenten hebben meer controle over hun studietempo, en hoeven minder rekening te houden met verplichte contacturen.

In tegenstelling tot de brede studies die in het regulier onderwijs veel voorkomen, zijn privéopleidingen specifiek en marktgericht. Net als in het reguliere onderwijs, zijn er veel verschillen tussen onderwijsinstellingen en opleidingen: iedere studie heeft een eigen specialisme of onderwijsmethode. Daarnaast kan er ook bij particuliere opleidingen een groot verschil zitten in kwaliteit. Studenten die overwegen te kiezen voor een particuliere opleidingen doen er dan ook goed aan te controleren of een opleiding erkend (‘geaccrediteerd’) is, en of deze voldoet aan de kwaliteitseisen.

Particuliere instellingen worden niet gefinancierd door de overheid, maar kunnen hun opleidingen wel laten goedkeuren. Voor deze ‘geaccrediteerde’ opleidingen kunnen studenten in aanmerking komen voor studiefinanciering.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit