Vragen of advies nodig? Bel ons op Vragen? Bel 088 - 3926353
Neem vrijblijvend contact op
Verkeerde studiekeuze (voor studenten)

Verkeerde studiekeuze

De keuze voor de juiste studie kan verdraaid lastig zijn. Dat merken eindexamenscholieren vaak op het moment dat ze zich serieus gaan oriënteren op hun vervolgopleiding. Wanneer jij al gestopt met een opleiding of erover denkt te stoppen met een studie, weet jij nog veel beter hoe lastig een studie kiezen kan zijn. Erg frustrerend, en voor jou misschien wel een reden om een beetje in paniek te raken. Wat nu?

Direct naar

Hieronder vind je een overzicht van alle steden waar wij momenteel studiekeuze advies aanbieden

Het allerbelangrijkst: heb je bij de keuze voor een studie een verkeerde inschatting gemaakt, realiseer je dan dat er geen man overboord is. Het voelt misschien als het eind van de wereld, dat is het niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een studie die niet passend blijkt te zijn erg vervelend is. Gelukkig zijn er best dingen te regelen. Want geloof het of niet: als jij één keer – of zelfs meerdere keren – een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt heeft dat voordelen. Door je verkeerde keuze heb je al de nodige ervaring opgedaan. Ervaring die wij bij StudieKeuzeAdvies inzetten om samen met jou dit keer wél de juiste studiekeuze te maken.

Opnieuw studeren

Volgens ons heb je dus bepaalde voordelen als je al eens eerder een (niet-passende) studie hebt gekozen. Ten eerste dankzij de ervaring die je meebrengt. Je hebt al een tijdje op een Hogeschool of Universiteit rondgelopen dus je weet hoe het werkt. Tentamenperiode op de Uni of de Hogeschool? Jij hebt het meegemaakt. Wat is een werkgroep? Weet jij al. Hoe gaat een hoorcollege in zijn werk? Niets bijzonders. Kortom, als “opnieuw studiekiezer” zijn er enorm veel zaken die jij al weet. Vergelijk jezelf eens met de persoon die je was toen je net van de middelbare school afkwam. Je mag dan in eerste instantie een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, de ervaring die je op die niet-passende studie hebt opgedaan is onbetaalbaar tijdens het opnieuw kiezen van een studie. En wel de juiste studie.

Studie kiezen: wat doet StudieKeuzeAdvies voor jou?

Jij wilt een studie kiezen, wat doet StudieKeuzeAdvies tijdens een keuzetraject voor jou? Een betere vraag is: wat doet StudieKeuzeAdvies sámen met jou? Jij gaat een nieuwe en passende studie kiezen, wij zijn er voor de ondersteuning en de begeleiding. We gaan kijken naar wie jij bent, en wat je kunt. We betrekken je interesses en je toekomstbeeld bij de studiekeuze en we kijken samen met jou terug naar je eerdere verkeerde studiekeuze. Met name voor studenten die opnieuw kiezen zit er vaak een knelpunt bij het stukje ‘verleden’. Je hebt immers al eens gekozen en dat was helaas geen succes. Dat je daardoor bewust of onbewust spanning ervaart bij het idee dat je weer een belangrijke keuze moet maken is logisch. Bij StudieKeuzeAdvies zijn we gewend om studenten te begeleiden die zich in deze situatie bevinden. Juist daarom hebben we het “opnieuw kiezen-programma” opgesteld. Met dit programma is de kans op succes bij het kiezen van een opleiding bijzonder groot.

Hoe ziet dit programma er uit? Je krijgt een enthousiaste en ervaren studiecoach met wie je in totaal 4 bijeenkomsten zult hebben. Je gaat met gezamenlijke en individuele opdrachten aan de slag, zowel gedurende de bijeenkomst als thuis.

De  thema’s van de 4 coachingsgesprekken zijn als volgt:

  • Oriëntatie
  • Wie ben ik en wat kan ik?
  • Blik op de toekomst
  • De studiekeuze

Een ander onderdeel van het traject is de TalentenTest: een met de Universiteit van Tilburg ontwikkeld onderzoek naar jouw talenten, interesses en motivatie. Ook kijken we naar de mogelijkheden om mee te lopen met potentiële studies om deze zelf te ervaren. We richten ons volledig op het einddoel, de studiekeuze. Echter kijken we ook naar de invulling daarna, waaronder: beroep, carrière en werkomgeving. Aan het eind van het traject heb jij deze keer wél een passende studiekeuze gemaakt!

Opnieuw studie kiezen: twee valkuilen

De valkuilen waar studenten die opnieuw een studie moeten kiezen mee te maken krijgen zijn vaak nogal specifiek. De twee meest voorkomende valkuilen beschrijven we hieronder even in het kort.

Valkuil 1.  Te snel opnieuw kiezen.
Na een verkeerde studiekeuze is het verleidelijk om te snel opnieuw een vervolgopleiding te kiezen. Omdat je vrienden en (oud)studiegenoten gewoon verder gaan met hun studies, kan je de neiging hebben om vanuit die druk te snel opnieuw een keuze te maken. Het gevaar hierbij is dat je je simpelweg niet genoeg opnieuw hebt georiënteerd, waardoor ook deze keuze niet de juiste blijkt te zijn.

Valkuil 2.  Je verkeerde studiekeuze het keuzeproces laten ‘vertroebelen’.
De verleiding is groot om direct heel ver afstand te nemen van de studie waar je mee bent gestopt omdat het niet de juiste bleek te zijn en dus tijdelijk te stoppen met studeren. Alles wat qua inhoud of structuur ook maar met deze studie te maken heeft kan een negatieve klank bij je hebben.

Nieuwe studie kiezen: ik ben een probleemgeval!

Misschien denk je bij het lezen van deze tekst wel: ‘allemaal leuk en aardig, dat opnieuw kiezen… Maar bij mij is het allemaal net wat lastiger.’ Dat zijn gedachten die vooral opkomen bij studenten die vaker dan één keer een verkeerde keuze hebben gemaakt. Om maar direct duidelijk te zijn: wanneer je twee, drie of zelfs vier keer eerder een studiekeuze hebt gemaakt, en het bleek steeds niet de juiste te zijn dan moet er in elk geval wat veranderen. Herken jij jezelf hierin? Ook met de zogenaamde ‘probleemgevallen’ hebben we bij StudieKeuzeAdvies voldoende ervaring. Ben je het zat om een verkeerde keuze voor een studie te maken en heb je de moed al bijna opgegeven? Je bent niet de enige met dit probleem, en je bent zeker geen hopeloos geval. Samen met je eigen studiekeuzecoach zetten we je op het goede spoor.

Kies in het menu een locatie bij jou in de buurt of neem vrijblijvend contact op voor een gratis intake gesprek.

Doelgerichte
trajecten
Eigen methode
Bij jou in
de buurt
exit