Neem vrijblijvend contact op
Van wisselende vakken tot studiepunten sprokkelen: scholier versus student (deel 2)

Van wisselende vakken tot studiepunten sprokkelen: scholier versus student (deel 2)

In het eerste blog over de verschillen tussen de middelbare school en het vervolgonderwijs hebben we alles uitgelegd over studiepunten, toetsvormen, soorten colleges en het contact met docenten en medestudenten. Natuurlijk zijn er nog wel meer verschillen, en daar vertellen we je in dit tweede deel alles over.

Geen huiswerkcontrole

Als je gaat studeren, wordt er van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken. Tijdens colleges wordt het huiswerk vaak niet besproken. Sommige docenten hanteren een ‘niet voorbereid, niet komen’-beleid: ze gaan ervan uit dat jij hebt gedaan wat je moest doen. Wanneer je de stof bestudeert en opdrachten maakt, is bovendien aan jou, en als je wilt uitzoeken wat je voor een bepaalde opdracht precies moet doen, is de studiehandleiding je beste vriend.

Aanwezigheidsplicht

Eén van de grootste verschillen tussen het mbo, hbo en de universiteit is de aanwezigheidsplicht. Op het mbo is deze feitelijk hetzelfde als op de middelbare school en mag je dus niets missen. Op het hbo mag je meestal twee colleges missen, maar komt het regelmatig voor dat een bijeenkomst facultatief (optioneel) is. Te veel gemist? Dan mag je het tentamen niet maken en zul je het vak opnieuw moeten doen. Op de universiteit is er bijna nooit een aanwezigheidsplicht voor de hoorcolleges: je kunt die soms zelfs via een livestream volgen. Bij de werkgroepen wordt er meestal wel op je gerekend.

Geen profielen, maar minors

Het idee van een opleiding of studie is dat je een richting kiest die je interesseert. Ook daarbinnen kun je je studie vaak nog verder verdiepen. Op het mbo kies je een specialisatie en op het hbo en de universiteit een minor of track. Een specialisatie geeft je iets extra’s voor op je cv, omdat je kunt laten zien dat je naast algemeen opgeleid ook expert bent op een bepaald gebied. Daarnaast kies je meestal een handjevol keuzevakken: die kunnen te maken hebben met je opleiding of juist met iets heel anders.

Wisselende vakken en contacturen

Een studiejaar is altijd opgedeeld in blokken. Op het hbo is een schooljaar verdeeld in vier perioden van tien weken. Aan de universiteit bestaat een studiejaar uit twee semesters, elk onderverdeeld in drie blokken. In bijna elke periode wissel je van vakken en aan het eind van een periode maak je een tentamen of opdracht. Na de tentamenweek begin je weer met een nieuw vak. Je spreekt bovendien niet van lessen, maar van contacturen: dat zijn de uren die je op school doorbrengt om colleges te volgen. Soms maak je dagen van zes of zeven uur, verdeeld over drie of meer vakken. Op andere dagen heb je maar twee uurtjes of zelfs helemaal geen les. In het begin van de opleiding zijn je dagen het langst en heb je veel vakken. In de hoofdfase heb je minder vakken, maar die zijn dan wel intensiever. Op het mbo heb je vaak nog vakken als Nederlands en Engels en lijkt je rooster nog sterk op dat van de middelbare school.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit