Neem vrijblijvend contact op
Van vmbo naar mbo

Van vmbo naar mbo

Wanneer een scholier zijn vmbo-diploma haalt is een logische volgende stap het volgen van een opleiding in het Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo). Toch blijkt steeds maar weer dat een groot aantal van de vmbo’ers veel moeite heeft met het vinden van de juiste opleiding. Op zich niet zo vreemd, want de keuze is enorm, en scholieren die het vmbo hebben afgerond zijn meestal nog behoorlijk jong. Twee punten die het niet vanzelfsprekend maken dat een keuze voor een vervolgopleiding de juiste is. Vanuit de politiek worden er daarom plannen gesmeed die moeten voorkomen dat jongeren de verkeerde keuze maken en daardoor ongemotiveerd op een opleiding rondhangen of al snel voelen dat ze niet op de juiste plek zitten. Het idee van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is daarom om de aanmelddatum voor het inschrijven te vervroegen naar 1 april. Of dit een goede oplossing is moeten we echter nog maar afwachten. Feit is dat er op het gebied van begeleiding nog veel winst te behalen is. in 2014 stopten 4000 jongeren in het eerste jaar van hun mbo-opleiding.

Betere begeleiding, beter resultaat

Studiekeuzebegeleiding en advies wordt al op grote schaal toegepast voor havo- en vwo-leerlingen die een vervolgstudie kiezen. Bij een overgang van het vmbo naar het mbo is dit (helaas) in veel mindere mate het geval. Dat is vreemd, aangezien meer dan 60 procent van alle Nederlandse scholieren een vmbo-opleiding volgt. Het aantal leerlingen in deze groep dat het moeilijk vindt om een goede keuze voor een vervolgstudie te maken loopt in de duizenden, en misschien zelfs in de tienduizenden. Op het gebied van studiekeuzeadvies en keuzebegeleiding valt er voor deze groep dus nog een hoop te winnen.

StudieKeuzeAdvies: ook voor vmbo’ers

Dat een persoonlijk studiekeuzeadviestraject alleen iets zou zijn voor leerlingen die door willen leren op het hbo of de universiteit is een fabeltje waar jammer genoeg een heleboel mensen in geloven. Bij StudieKeuzeAdvies bewijzen we echter dat dit complete onzin is. Wij bieden studiekeuzeadvies aan voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Of je vooropleiding nu vwo, havo of vmbo is, wij helpen je graag bij het vinden van de vervolgopleiding die bij je past.

exit