Neem vrijblijvend contact op
Van havo naar universiteit

Van havo naar universiteit

Sommige scholieren willen via het hbo naar de universiteit. Maar een hbo-propedeuse geeft tegenwoordig niet meer automatisch toegang tot een universitaire bachelor. Soms is het in deze gevallen toch beter om vwo te doen op de middelbare school in plaats van hbo.

Een hbo-propedeuse geeft tegenwoordig niet meer automatisch toegang tot de universiteit. Universiteiten mogen extra eisen stellen en doen dat ook regelmatig. Meestal komt het erop neer dat hbo-studenten moeten laten zien dat ze bepaalde vakken (bijvoorbeeld wiskunde of Engels) op vwo-niveau aankunnen. Dat kan best een gedoe zijn.

Eindexamen of toets

Studenten die via de hbo-propedeuse komen, kunnen deficiënties wegwerken door het vwo-staatsexamen te maken in de benodigde vakken. Dan krijgen ze een ‘deelcertificaat’. Soms is het voldoende om een ander soort toets te maken: geen deelcertificaat, maar een aanvullend testimonium als bewijs dat je het niveau aankunt.

Voor de bètavakken zijn er verschillende bureaus die toetsen afnemen waarmee je deficiënties kunt wegwerken. Niet elk bureau wordt door elke opleiding en elke universiteit geaccepteerd, maar drie namen zie je vaak terugkomen:

  • Het James Boswellexamen bij het instituut Boswell Bèta
  • De toetsen van het Korteweg-de Vries Instituut, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA)
  • De toetsen van de Centrale Commissies Voortentamen (CCVX), die door samenwerkende universiteiten worden gemaakt

Voor Engels maak je vaker een toets van de universiteit zelf. Andere bekende toetsen zijn TOEFL en IELTS.

Per universiteit en opleiding verschillend

De toelatingseisen verschillen sterk per opleiding en per universiteit. Bij sommige opleidingen word je met een hbo-propedeuse gewoon toegelaten. Maar soms zijn er naast deficiëntietoetsen nog meer eisen, zoals een bepaald cijfergemiddelde. Bij de Rijksuniversiteit Groningen en bij de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn er handige overzichtspagina’s van de toelatingseisen voor hbo’ers per opleiding. Bij de andere universiteiten vind je de eisen op de opleidingspagina’s.

Het alternatief

Bij de Universiteit van Amsterdam ben je bij een aantal opleidingen in principe toelaatbaar met een hbo-propedeuse, maar het wordt je afgeraden om via die weg te starten op de universiteit. Volgens de Universiteit is het beter om eerst een hbo-diploma te halen en daarna een universitaire master te gaan doen.

Dat is zeker ook een mogelijkheid: via een schakelprogramma kun je als hbo’er aantonen dat je het universitaire masterniveau aankunt. Helaas bieden niet alle masters een schakelprogramma aan. Voor scholieren die naar de universiteit willen is het vwo na de havo dus toch de makkelijkste route, ook al duurt dat een jaartje langer.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit