Neem vrijblijvend contact op
‘Undercover’ bij een open dag - En 4 praktische tips voor een waardevolle open dag-

‘Undercover’ bij een open dag - En 4 praktische tips voor een waardevolle open dag-

Het seizoen van de open dagen en open avonden van hogescholen en universiteiten is begonnen. Ofwel, het ‘jachtseizoen’ op potentiele studenten is geopend. De tijd voor onderwijsinstellingen om zich van hun beste kant te laten zien.

Beroepshalve zijn dit natuurlijk activiteiten waar wij als Studiekeuzecoaches ook aanwezig moeten zijn. Om een goede indruk te krijgen van wat scholieren (en hun ouders) voorgeschoteld krijgen, ben ik gisteravond ‘undercover’ aanwezig geweest bij een open avond van een hogeschool. En ik mocht me opnieuw verbazen…

Bij binnenkomst bleek ik niet de enige te zijn die benieuwd was naar de hogeschool en de opleidingen die er worden aanboden. Honderden leerlingen, veelal in gezelschap van zowel vader als moeder die stukken nerveuzer leken te zijn dan zoon of dochter, lieten zich informeren door studenten, docenten en officiële voorlichters. De opzet was overzichtelijk en een vriendelijke studente achter een balie gaf me een hippe tas en een informatieboekje mee. Op grote schermen kon ik lezen waar en wanneer er voorlichtingen gegeven werden. In diverse hallen presenteerden de verschillende opleidingen zich. Als ‘toekomstig student’ ben ik maar wat praatjes aangegaan, op zoek naar eerlijke informatie… Helaas.
Een kort overzicht van discutabele uitspraken of absolute onwaarheden die mij met veel enthousiasme werden verteld:

  • HBO-rechten is de perfecte weg om later advocaat te worden. Omdat je lekker praktisch
    wordt opgeleid ben je later goed voorbereid om aan het werk te gaan.
  •  Er is (zeker in deze tijd) veel vraag naar opleidingskundigen.
  • Als je geen zin hebt om lessen te volgen waar je al kennis van hebt, mag je meestal in  overleg met je docent hier wel      bij wegblijven.

Tja. Alles om de scholier maar te overtuigen dat de studie in kwestie de beste keus is. Helaas is het dus als toekomstig student lastig om tijdens open dagen een goed beeld te krijgen van een opleiding. Omdat wij weten dat veel scholieren toch veel waarde hechten aan deze voorlichtingsdagen, en er ook absoluut iets nuttigs te halen is, volgen hieronder 5 praktische tips om een bezoek aan een open dag waardevol te maken:

1.  Bereid je voor!  Zoek thuis op internet al op over welke opleidingen je informatie wilt verzamelen. Print informatie over vakken, lesmethoden en faciliteiten uit en stel hier concreet vragen over.

2.  Kijk goed!  Door niet alleen te luisteren, maar ook zelf goed rond te kijken, krijg je een beter beeld van belangrijke ‘randzaken’ van de onderwijsinstelling of opleiding. Wat is je indruk van het gebouw, de computerfaciliteiten, de informatievoorziening. Wandel eens gangen of lokalen binnen waar geen officiële toegang toe is. Daar is het pas interessant..

3.  Maak een praatje met andere bezoekers. Waarom overwegen zij te kiezen voor deze onderwijsinstelling? Wat zijn hun ervaringen? Hebben ze nog goede tips of misschien concrete twijfels? Zijn ze al in andere steden geweest en wat waren daar hun ervaringen?

4.  Bezoek de stad. Hoewel je natuurlijk een goede inhoudelijke opleiding wilt hebben, kunnen de sfeer en de faciliteiten in een stad veel invloed hebben op het gemak waarmee jij je studie gaat halen. Denk je dat jij je thuis kan voelen in deze stad? Geeft het genoeg, maar niet te veel afleiding?  Zie je misschien al mogelijkheden om er een kamer te regelen?

Succes en veel plezier!  En laat niet op je jagen…. Maar jaag zelf! Het is voor jouw toekomst.

exit