Neem vrijblijvend contact op
Uitgeloot voor je studie: wat nu?

Uitgeloot voor je studie: wat nu?

Ben je uitgeloot voor je studie en vraag je je af wat je nu moet? In eerste instantie even flink balen natuurlijk! Een steeds groter aantal opleidingen heeft een decentrale of centrale loting en het resultaat hiervan is een groot aantal teleurgestelden.

Binnenkort maakt DUO de lotingsuitslag bekend en weet je dus of je wel of niet bent ingeloot.
Wat moet je doen als je bent uitgeloot:

1. Bekijk je kansen voor een naplaatsing

Bij veel opleidingen vallen na de eerste loting nog scholieren uit, bijvoorbeeld omdat ze hun examen niet hebben gehaald of omdat ze toch besluiten een andere studie te gaan volgen. Het zou dus kunnen dat je alsnog wordt geplaatst. Als je bent uitgeloot krijg je namelijk wel een rangnummer, hieraan kan je zien hoe hoog je staat.

2. Overweeg of je een tussenjaar neemt…

Ben je 100% gemotiveerd om de studie te gaan volgen, waar je helaas voor bent uitgeloot. Je kunt nu besluiten om een tussenjaar te nemen en komend jaar opnieuw mee te loten. Als je hiervoor kiest raden we je aan om dit tussenjaar wel op een nuttige manier in te vullen. Werken, reizen, een taal leren etc. Neem maar van ons aan; een jaar op de bank hangen lijkt misschien aantrekkelijk maar valt meestal erg tegen.
Onze KeuzeCoaches kunnen je helpen met een goede en waardevolle invulling.

3. ….of start met een alternatieve studie

Als je geen trek hebt in een tussenjaar is het verstandig om een alternatieve keuze te maken. Misschien had je je al ingeschreven voor een andere studie voor het geval je werd uitgeloot. Dan kan je hier natuurlijk starten. Het zou ook kunnen dat je geen alternatief achter de hand hebt. Dan is het raadzaam om je alsnog hierop te oriënteren. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen. Ook in de zomervakantie!

Wij raden altijd aan om goed te bedenken wat je doel is met je alternatieve studie. Ga je deze starten met het voornemen deze af te maken en je eerste keuze dus te laten schieten. Of volg je hem voor een jaar en ga je volgend jaar alsnog proberen je eerste studiekeuze te bereiken.
In het eerste geval is het verstandig om dan een studie te kiezen die zoveel mogelijk aansluit bij je eerste studiekeuze.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit