Neem vrijblijvend contact op
Thuis studeren als een pro

Thuis studeren als een pro

Het ziet ernaar uit dat we de komende tijd nog wel even thuis studeren. De een kan makkelijk vanuit zijn of haar studentenkamertje blokken, terwijl de ander juist niet vooruit te branden is. Wat voor thuiswerker je ook bent, deze tips zullen je helpen om er het beste van te maken en je productiviteit hoog te houden.

Houd werk en privé gescheiden

Dit is misschien wel de belangrijkste tip als het gaat om thuiswerken. Vanuit je bed werken of studeren klinkt misschien heerlijk, maar de kans is groot dat je afgeleid raakt of toch even een powernapje doet. Er is een reden waarom je in de bieb productiever bent dan thuis: je hersenen associëren thuis met ontspanning en de bieb of een andere werkplek met productiviteit. Richt daarom thuis een plekje in dat je gaat associëren met werk of studie, in plaats van met relaxen. Een fijne tip is om te wisselen van kamer met een huisgenoot wanneer jullie gaan werken of studeren. Zo wordt de slaapkamer van je huisgenoot jouw kantoor of studeerkamer en vice versa.

Profiteer van je pauze

Je hersenen hebben niet alleen ná, maar ook tijdens een dag studeren rust nodig. Dit kan op veel verschillende manieren. Als je de hele tijd naar een scherm moet kijken, is een pauze waarin je twintig minuten door je Instagram scrolt misschien niet de beste optie. Even naar buiten om een frisse neus te halen is dan een veel beter idee. Loop een blokje om of ga in de tuin zitten met een kop koffie of thee. Je kunt nu natuurlijk niet gezellig lunchen met je collega’s of biebmaatje, maar de kans is groot dat je huisgenootjes of gezinsleden het ook fijn vinden om even een pauze te nemen en samen te lunchen. Als je helemaal alleen bent, kun je een vriend of vriendin videobellen om toch even wat sociale afleiding te krijgen tijdens je pauze.

Bepaal je werktijden

De lijn tussen werk en privé is flinterdun wanneer je vanuit huis werkt of studeert. Terwijl je netjes je uren maakt, draai je even een wasje tussendoor, ruim je wat op of kijk je toch snel een aflevering van je favoriete serie. Omgekeerd zal je werk of studie nog door je hoofd spoken nadat je je werkdag hebt afgerond. Bepaal daarom vaste tijden waarin je werkt of studeert, inclusief pauzes, en creëer zo een ritme voor jezelf. Maak eventueel een to-do-lijstje met alles wat je gedaan wil krijgen die dag en neem een korte pauze wanneer je een aantal taken hebt afgevinkt. Veel mensen vinden de ‘Pomodoro-methode’ een effectieve manier van studeren of werken. Je werkt dan steeds in blokken van 25 minuten waarin je een bepaalde taak afrondt. Na die 25 minuten neem je vijf minuten pauze. Na drie of vier blokken neem je een langere pauze van een kwartier tot een half uur. Zet steeds een (kook)wekker om de blokken en pauzes bij te houden en je zult zien dat je productiviteit omhoogschiet. Op deze manier kun je om vijf uur ’s middags met een voldaan gevoel je laptop afsluiten en iets leuks gaan doen om te ontspannen!

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit