Neem vrijblijvend contact op
Studies en baankansen

Studies en baankansen

Wanneer je een studie uitkiest kijk je vanzelfsprekend of deze studie aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses. Maar de vraag of je een studie leuk vindt is niet de enige vraag die je moet zien te beantwoorden tijdens je zoektocht. Er spelen meer zaken mee. Bijvoorbeeld de kans op een baan die een bepaalde studie je biedt. Zo is het een gegeven dat een studie in een technische richting een grotere baankans met zich meebrengt dan bijvoorbeeld een studie kunstgeschiedenis. Betekent dit dat je in je zoektocht naar een studie bepaalde opties per definitie uit moet sluiten? Nee, dat betekent het zeker niet. Maar je moet je wel goed realiseren dat een bepaalde studiekeuze invloed heeft op de manier waarop je loopbaan begint.

Studies met weinig baankansen

Over het algemeen is het zo dat iemand met een hbo- of WO-diploma uiteindelijk altijd wel ergens een baan vindt. Maar bij sommige studies is het wel zo dat het even duurt voordat je op een bepaald niveau zit. Bij opleidingen waar de baangaranties niet zo rooskleurig zijn is de kans groot dat je in eerste instantie ‘onder je niveau’ start. Bijvoorbeeld in een mbo-functie. Dat heeft uiteraard ook consequenties voor de hoogte van je salaris. Sowieso is het een gegeven dat je in het bedrijfsleven (meestal) meer kunt verdienen dan bijvoorbeeld bij een Overheidsinstelling. In hoeverre dat je studiekeuze gaat bepalen moet je natuurlijk zelf afwegen. Wat dat betreft is het niet zo dat er ‘goede’ of ‘slechte’ studies zijn. Het gaat er bij een studiekeuze namelijk vooral om dat je weet wat je te wachten staat. Wanneer je dat weet is het eenvoudiger om een afgewogen keuze te maken. Een studie kiezen alleen op basis van het hoge salaris is meestal geen goede basis. Een studie kiezen puur op basis van de inhoud zonder dat je een plan hebt voor de rest van je loopbaan is ook niet echt slim. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje en vooral om de overwegingen die voor jou belangrijk zijn.

De keuze met StudieKeuzeAdvies

Hoe gaan we bij StudieKeuzeAdvies om met het “probleem” baankansen? Nou, in eerste instantie vooral door het niet als een probleem te benaderen, maar gewoon als een vaststaand feit. Bij sommige studies is de baangarantie groter dan bij andere studies. Simpel. Dat gegeven nemen we gewoon mee tijdens de studiekeuzetrajecten die wij bieden. En dat betekent dat we de baankansen van verschillende studies met jou bespreken. Zodat je op een verantwoorde wijze een keuze kunt maken omdat je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van de studies die voor jou interessant zijn.

exit