Neem vrijblijvend contact op
Studiekeuze? Wacht niet te lang met de voorbereiding!

Studiekeuze? Wacht niet te lang met de voorbereiding!

Het maken van de juiste studiekeuze is natuurlijk altijd al belangrijk geweest, maar tegenwoordig is goed kiezen belangrijker dan ooit. Dat heeft met een aantal zaken te maken. Bijvoorbeeld met het punt dat je tegenwoordig geld moet lenen. De studiefinanciering is inmiddels afgeschaft. Uitloop door een verkeerde studiekeuze kost je extra tijd en dus geld. Daarnaast is het zo dat steeds meer studies gebruik maken van de mogelijkheid van (decentrale) selectie aan de poort. Dat betekent onder meer dat de datum die als deadline voor de inschrijving geldt behoorlijk vroeg in het jaar valt. Ook voor studies die niet selecteren moet je overigens ruim op tijd weten of je met de betreffende studie zou willen starten. 1 mei is namelijk een deadline die landelijk (door het Ministerie van Onderwijs) is vastgesteld. Schrijf jij je niet voor 1 mei in dan mogen opleidingen je weigeren.

Studiekeuze: is het tijd om in paniek te raken?

De keuze voor een vervolgstudie wordt door veel scholieren spannend gevonden. Ook studenten die een keer (of zelfs meerdere keren) een “verkeerde” keuze hebben gemaakt vinden het vaak niet zo eenvoudig om zelfstandig een juiste keuze te maken. Geen wonder, er hangt ook best veel van af. Wanneer je echter voldoende tijd uittrekt om de mogelijkheden goed te verkennen is er geen enkele reden waarom je geen passende studie zou kunnen vinden.

De decentrale selectie

De decentrale selectie is de opvolger van de vroegere lotingstudie. Vanaf het collegejaar 2017-2018 is wordt de lotingstudie namelijk volledig afgeschaft. Dat betekent dat de vroegere lotingstudies, zoals geneeskunde, een decentrale selectie gaan hanteren. Een opleiding mag zelf bepalen of er bij een studie een decentrale selectieprocedure gehanteerd wordt. Daardoor kan het zijn dat de ene Hogeschool of Universiteit bij een bepaalde studie wel een decentrale selectie doorvoert, terwijl dezelfde studie bij een andere instelling geen decentrale selectie kent. Let hier dus goed op wanneer je een studie interessant vindt. Studies die een decentrale selectie kennen hebben meestal een aanmelddatum die eerder in het jaar valt dan de ‘landelijke deadline’ van 1 mei. Bij een decentrale selectie horen overigens ook selectiecriteria. Deze criteria worden door de opleiding in kwestie geformuleerd en kunnen te maken hebben met je vakkenpakket, je eindcijfers of met relevante ervaring.

1 mei deadline

De datum 1 mei heb je vast wel eens gehoord. Dat is dan ook een belangrijke datum. Wanneer jij je namelijk voor 1 mei aanmeldt bij de studie van je keuze (een studie zonder decentrale selectie!) en je voldoet aan de toelatingseisen dan heb je een zogenaamd toelatingsrecht. Je kunt dan altijd met die studie beginnen. Dit geldt niet voor studies met decentrale selectie, want zoals hierboven al uitgelegd hebben die vaak een afwijkende inschrijfdeadline die al in januari of februari ligt. Schrijf jij je voor een ‘gewone’ studie in, en doe je dat voor 1 mei dan krijg je een verplichte studiekeuzecheck van de onderwijsinstelling. Daardoor kom je er achter of de opleiding bij je past. Is de studie toch niets voor jou? Je kunt overstappen dan nog overstappen naar een andere studie. Schrijf jij je pas na 1 mei in dan mag een opleiding je weigeren.

Een goede voorbereiding is dus gewenst

Zoals dus blijkt is het belangrijk om op tijd een goede studiekeuze te maken. Zorg daarom dat je jezelf goed laat informeren over de verschillende keuzemogelijkheden. Praat erover met vrienden, je ouders of iemand anders die je kan helpen in je zoektocht. Je kunt natuurlijk ook een studiekeuzeadviestraject volgen bij een gespecialiseerd en professioneel studiekeuzeadviesbureau. Bijvoorbeeld bij ons! Wacht in elk geval niet te lang voordat je serieus na gaat denken: voor je het weet komen de deadlines in zicht.

Lijkt het jou wel wat om een Studiekeuzetraject bij ons te volgen? Onze ervaren coaches helpen jou graag!

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

 

 

exit