Neem vrijblijvend contact op
Studie kiezen: ga je voor leuk of nuttig?

Studie kiezen: ga je voor leuk of nuttig?

Een studie kiezen kan een ingewikkelde zaak zijn. Er moet een heleboel worden uitgezocht en er zijn allerlei verschillende dingen waar je over na moet denken. Een studie die bij je past moet natuurlijk wel een beetje interessant zijn en aansluiten bij wat je leuk vindt. Daarnaast moet het qua niveau ook aansluiten op je mogelijkheden. Is de studie te lastig dan haal je misschien niet voldoende punten of verlies je de moed. Bij een studie die veel te gemakkelijk is verveel je je misschien al snel. En dan moet je van tevoren ook nog nagaan wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt: dat je later aan de bak komt en een fatsoenlijke baan krijgt speelt als het goed is ook wel een rol in je overwegingen.


Doen wat je leuk vindt?

Dat je na je middelbare school graag een flitsende start maakt op een universiteit of hogeschool ligt voor de hand. De kans op succes hangt natuurlijk voor een groot gedeelte af van je kwaliteiten en vaardigheden, maar de juiste motivatie is ook belangrijk. Wie een studie doet die hij interessant en leuk vindt heeft een grotere kans om succesvol zijn diploma te halen. Alleen dat gegeven is al een reden om een studie uit te kiezen waar je enthousiast van wordt. Daarnaast vermaak je je tijdens je studententijd simpelweg een stuk beter als zowel het studentenleven als de studie leuk is. Gewoon de studie kiezen die je leuk vindt dus?


Doen wat nuttig is?

Waarschijnlijk hoor je het regelmatig om je heen: “je moet wel een studie kiezen waar je wat mee kunt!” De kans is groot dat je ouders dit soort teksten over je uitstorten. En ze hebben ook nog gelijk op dat punt. Althans, de vraag of een studie je een goed uitganspunt op de arbeidsmarkt oplevert is in elk geval een belangrijke vraag. Er zijn studies waarbij het lastig is om een (fulltime)baan te krijgen, met name in de culturele sector valt dit vaak niet mee. Andere studies bieden juist een enorm goede baangarantie. Ook het (start)salaris is een punt wat van belang kan zijn. Hoe belangrijk is een hoog salaris voor jou? Wanneer je dat belangrijk vindt moet je ook dit punt meenemen in je overwegingen.


Maak de afweging

In de meeste gevallen is er gelukkig niet zo’n groot verschil tussen een “nuttige” studie (dat wil zeggen een studie met veel carrièreperspectief) en een leuke studie. Een foute keuze is er in elk geval niet. Tenminste als je al je afwegingen goed op een rijtje hebt gezet. Wat iemand belangrijk vindt verschilt per persoon. Wat voor type ben jij? Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen op basis van welke argumenten je een keuze maakt. Als je goed naar de verschillende scenario’s kijkt komt het met de studie vaak wel goed. En natuurlijk kan je tijdens het keuzeproces altijd een beetje geholpen worden.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een studie? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

  

exit