Neem vrijblijvend contact op
Mijn studie: hoe zit het met baankansen en startsalaris?

Mijn studie: hoe zit het met baankansen en startsalaris?

Of je nu in het examenjaar van je middelbare school zit, net begonnen bent met studeren…

of al wat langer op het hbo of de universiteit zit: er zijn vragen die soms opborrelen. Iedere student heeft namelijk weleens een moment dat de twijfel toeslaat. Kan ik de studie wel aan? Past deze opleiding echt bij mij? En – niet onbelangrijk – wat is mijn carrièreperspectief? Wat verdient een bepaalde opleiding? Wat is het gemiddeld salaris? Kom ik na mijn studie wel aan de bak? Laten we eerlijk zijn: dat zijn best belangrijke vragen. En misschien zijn de antwoorden nog wel belangrijker.

Meer of minder kans op een baan

Studeren doe je om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. Toch is de kans op een baan bij de ene studie beduidend groter dan bij de andere. Is dat erg? Dat hoeft niet. Het heeft grotendeels te maken met de afwegingen die je (vooraf) maakt. Wil je ‘gewoon’ een solide basis leggen of wil je per se in het vakgebied dat aansluit op je studie aan het werk? Ben je bereid om wat langer en wat vaker te moeten solliciteren of wil je het liefst zo snel mogelijk aan de bak? Het antwoord op die vragen zal per persoon verschillen. Het heeft namelijk nogal met je persoonlijkheid te maken. Dat er verschil tussen de diverse studies zit voor wat betreft baankansen is in elk geval iets waar je rekening mee moet houden. In het algemeen kan er worden gesteld dat je met de meeste hbo-opleidingen een behoorlijke baangarantie hebt. Bovendien wordt je vrij specifiek opgeleid zodat je opleiding meestal goed aansluit op een bepaald type baan. Bij wo studies is je studie vaak wat minder direct op een bepaald beroep gericht maar veel potentiële werkgevers vinden het feit dat je wetenschappelijk bent opgeleid erg prettig. Bij veel wo opleidingen is de kans op een baan daarom vrij groot.

Opleidingen met een minder grote kans op een baan

Er zijn sectoren waarbij je ervan tevoren vanuit mag gaan dat de banen niet voor het oprapen liggen. Het is goed om je dat bij je studiekeuze te realiseren. Ook wanneer je al met je studie bezig bent is het goed om hier over na te denken. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je vrije ruimte op zo’n manier in te vullen dat je interessanter wordt voor potentiële werkgevers. Doe je een studie in een “moeilijke” sector (bijvoorbeeld kunst of cultuur) dan kan het een pre zijn om je ict-skills wat op te vijzelen. Daarmee maak jij jezelf veelzijdiger en dus interessanter.

Hoogte van het startsalaris

Hoe hoog je startsalaris ligt is erg afhankelijk van de sector waarin jij je eerste baan vindt. Het komt regelmatig voor dat hbo-afgestudeerden met een hoger salaris beginnen dan starters op de arbeidsmarkt die een wo studie hebben afgerond. In de financiële sector en in de IT worden er over het algemeen behoorlijk hoge startsalarissen betaald. Ook juridische functies (vooral op wo niveau) leveren direct behoorlijk wat op. Archeologie, creatieve therapie en theater en dans zijn opleidingen die het niet van hun startsalaris moeten hebben.

exit