Neem vrijblijvend contact op
Studeren: tegenvallers, twijfels en doorzettingsvermogen

Studeren: tegenvallers, twijfels en doorzettingsvermogen

Je had je er veel zin in, je had je goed voorbereid, en toch… Je studie op het hbo of op de

universiteit valt soms ontzettend tegen. Er zullen in Nederland behoorlijk wat (beginnende) studenten zijn die weleens – of regelmatig – helemaal ‘klaar zijn’ met de opleiding die ze volgen. Best mogelijk dat jij je hierin herkent. Wat nu te doen als je in zo’n (studie)situatie bent beland? Moet je gewoon je tanden op elkaar zetten en doorgaan? Of moet je juist je conclusies trekken en op zoek gaan naar een andere studie? Bij StudieKeuzeAdvies komen we dit soort vragen regelmatig tegen. We denken dan ook dat we over dit onderwerp wel het een ander kunnen zeggen.

100% studiegeluk? Het bestaat niet

Wie twijfelt aan de gekozen studie, en daarbij soms de nodige frustratie ervaart tijdens de opleiding, moet zich een ding goed realiseren. Iedere student (misschien op een enkele uitzondering na) heeft momenten dat de studie tegenvalt en heeft niet altijd succes in zijn/haar studie. Omdat sommige vakken saai worden gevonden. Of erg moeilijk. Of omdat je – om wat voor reden dan ook – het even lastig vindt om je studie op de juiste manier te combineren met de rest van je leven. Dat je de studie tijdelijk even niet ziet zitten is vervelend, maar in veruit de meeste gevallen is het niet problematisch. Soms zit je gewoon even niet zo goed in je vel. Of je krijgt de smaak weer te pakken wanneer dat ene lastige vak is afgerond en je met een ander onderwerp mag beginnen. Een van de belangrijkste tips voor elke student: twijfel niet bij de eerste tegenslag aan jezelf of aan je studiekeuze. Aan jezelf twijfelen is in principe niet nodig: je bent toegelaten tot de studie, dat betekent simpelweg dat je het vereiste basisniveau bezit. Aan je studiekeuze twijfelen is ook zeker niet het eerste wat je moet doen. Je hebt – misschien nog niet eens zo lang geleden – gekozen voor deze studie. Probeer bij jezelf na te gaan waarom je bij de start zo enthousiast was. En kijk vooruit: je hebt vast een plan voor de toekomst waar je huidige studie goed in past.

Ik denk echt dat deze studie het niet is

Zelfs wanneer je goed nadenkt over hoe je verder kunt met je huidige studie kan er een moment komen dat je de opleiding echt niet meer ziet zitten. Op zo’n moment is het belangrijk dat je hierover praat met mensen die je vertrouwt. Misschien een goede vriend of vriendin. Misschien je ouders. Of je gaat eens in gesprek met een studieloopbaanbegeleider of decaan van je opleiding. Het is in elk geval belangrijk dat je niet helemaal alleen met je twijfels of frustraties rond blijft lopen. Op het moment dat je enorm twijfelt is het moeilijk om zaken objectief te bekijken. Iemand met een frisse blik kan dan heel waardevol zijn.

Doorgaan of stoppen

Wanneer je goed hebt nagedacht over jezelf als student en er met wat mensen over hebt gepraat komt er wel een moment dat je een knoop door moet hakken. Of je blijft je huidige studie volgen of je stopt. Nogmaals: dit is iets dat je heel goed moet overwegen. Zo’n belangrijke beslissing neem je niet tussen je eerste en tweede kop koffie. Besluit je de studie te vervolgen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een “buddy”, of naar bijlesmogelijkheden. Die laatste worden vaak ook vanuit een onderwijsinstelling aangeboden. Neem je wel het besluit om te stoppen? Overweeg dan heel goed wat je vervolgstap is. Neem de tijd om goed na te denken of je een andere studie op wilt pakken. En zo ja, welke dan. Bij het vinden van een antwoord op die laatste vraag helpen onze professionele studiecoaches je overigens graag. Maar bij StudieKeuzeAdvies hopen we vooral dat je op een studie zit waar jij tot je recht komt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste studiekeuze? Onze ervaren studiecoaches helpen jou graag.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit