Neem vrijblijvend contact op
Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland?

Aardwetenschappen in Nieuw-Zeeland, acteren in de Verenigde Staten of diergeneeskunde in België? Het kan allemaal! Veel studenten kiezen er tegenwoordig voor om te studeren in het buitenland. Hier kan je zowel op academisch niveau als op persoonlijk niveau veel ervaring opdoen. Studenten die een tijd in het buitenland verblijven zijn zelfstandig & flexibel en leren daarbij andere culturen & perspectieven kennen.

Wat zijn de mogelijkheden

Studenten die in het buitenland willen studeren hebben veel opties. Zo kun je in Europa blijven maar het ook verder weg opzoeken. Ook is het mogelijk om stage te lopen in het buitenland. Met studeren of stage lopen in het buitenland kunnen studenten studiepunten verdienen voor hun opleiding in Nederland. Voor informatie hierover kunnen studenten terecht bij de zogenoemde International Offices van hogescholen en universiteiten. Maar ook een hele studie kan in het buitenland gevolgd worden, losstaand van een Nederlandse hoger onderwijsinstelling.

Wat moet je allemaal weten

Studiekeuze is hierin erg belangrijk, er zijn ook in het buitenland veel mogelijkheden. Het gaat niet alleen om het besluit om naar het buitenland te gaan om te studeren maar ook wat je daar precies gaat studeren. Soms wijken studierichtingen af dus dit is iets waar je goed rekening mee moet houden!

Het is dus belangrijk dat je alle opties goed bekijkt. Ook verschillen voorwaarden voor buitenlandse studenten per land. Andere dingen om rekening mee te houden is de taal waarin er college wordt gegeven en de kosten die studeren in het buitenland met zich meebrengt. Voordat je de keuze maakt moet je, je dus goed hebben georiënteerd en een doel hebben gesteld wat je daar wil bereiken. Wil je ervaring opdoen en kies je voor vakken die je al (deels) hebt gehad of kies jij juist verdiepende vakken. Vaak kunnen studenten die al in het buitenland hebben gestudeerd hier goed advies over geven.

Financiën

Het bekostigen van een studie in het buitenland is niet niks. Het is dus belangrijk om van te voren een goede begroting op te stellen. Want studeren in het buitenland betekent ook vaak geen bijbaantje meer. Er zijn verschillende mogelijkheden om toch aan geld te komen. Zo hebben Nederlandse studenten in het buitenland ook recht op studiefinanciering dit heet de ‘meeneembare studiefinanciering’. Om hiervoor in aanmerking te komen gelden dezelfde eisen als voor de normale studiefinanciering.

Ook is het mogelijk om een beurs te krijgen. Zo krijgen veel studenten die ervoor kiezen om in Europa te gaan studeren een Erasmus beurs en is het ook mogelijk een beurs te krijgen als jij je hele master in het buitenland wil doen. Andere manieren om studeren in het buitenland te bekostigen zijn spaargeld, een lening of een gift van familieleden.

Dingen om op te letten

Huisvesting, verzekeringen en vliegtickets: bij het organiseren van een studie in het buitenland komt veel kijken. Het is bijvoorbeeld ook goed om te kijken naar de toelatingseisen, dit verschilt namelijk per land en niveau. Het kan ook zijn dat onderwijsinstellingen voor buitenlandse studenten extra eisen stellen zoals het maken van een taaltoets, om het niveau te testen.

Voor meer informatie over studeren in het buitenland kan je kijken op de volgende sites:

Nuffic https://www.nuffic.nl/

WilWeg https://www.wilweg.nl/

DUO https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit