Neem vrijblijvend contact op
Studeren in Belgie

Studeren in Belgie

Studeren in België is voor Nederlandse studenten absoluut een interessante optie, maar er zijn wel zaken waar je goed rekening mee moet houden. Een voordeel is in elk geval dat er in Vlaanderen Nederlands wordt gesproken, dus de colleges zijn goed te volgen.

Kosten studeren in België

Het Hoger en Wetenschappelijk onderwijs in België is over het algemeen een stukje goedkoper dan in Nederland. In veel gevallen betalen Nederlanders namelijk het standaardtarief, net als hun Belgische studiegenoten. Het collegegeld bestaat dan uit een standaardbedrag (op dit moment 230 euro per jaar) en een bedrag dat afhankelijk is van het aantal studiepunten (vakken) waar jij je voor inschrijft. Want zo werkt dat in België nu eenmaal. Het bedrag per studiepunt is ongeveer 11 euro per stuk. Schrijf jij je dus in voor een volledig jaar (60 ECT) dan komt het bedrag uit op ongeveer 900 euro per jaar aan collegegeld. Uiteraard zijn boeken en studiematerialen hier nog niet bij opgeteld. Voor sommige (master)opleidingen geldt een aangepast, vaak hoger, tarief.

Op kamers in België

Belgische (Vlaamse) studenten gaan tijdens hun studie “op kot”, een typisch Vlaamse uitdrukking voor op kamers gaan. Nederlandse studenten die op kamers gaan zijn vaak ook in het weekend in hun studentenstad, voor Vlamingen is dat een stuk minder gebruikelijk. Een zeer groot gedeelte van de studenten gaat in het weekend namelijk naar hun ouders. Uitgestorven studentensteden zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. In veel gevallen is het overigens vrij eenvoudig om een kot (kamer) te vinden in je Vlaamse studentenstad. De verschillende universiteiten bieden eigen kamers aan en ook in de vrije sector is een kot tegen een acceptabel bedrag te huren. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat het in veel koten (kamers) niet mogelijk is om domicilie te nemen. Dat klinkt ingewikkeld, maar een domicilie is gewoon het officiële adres waar je officieel staat ingeschreven. Vlaamse studenten hebben hun domicilie vaak nog gewoon bij hun ouders.

College volgen in België

In België wordt er nog op een vrij traditionele manier onderwijs gegeven. Vooral studenten die in Nederland al eens Hoger of Wetenschappelijk onderwijs hebben gevolgd zullen het verschil duidelijk merken. Veel hoorcolleges, en relatief weinig werkcolleges, zo ziet het Belgische onderwijs eruit. Boekenwijsheid wordt meer gewaardeerd dan eigen initiatief. Vooral Nederlanders (die volgens de Vlamingen toch al een grote mond hebben) moeten hier vaak erg aan wennen. Opvallend is vooral ook de hiërarchische structuur van het Vlaamse/Belgische onderwijs. In discussie gaan met een docent wordt absoluut niet gewaardeerd.

exit