Neem vrijblijvend contact op
Stoppen met studeren: wat moet je regelen?

Stoppen met studeren: wat moet je regelen?

Afgestudeerd, BSA niet gehaald, of een studie die niet aan de verwachtingen voldoet: er zijn verschillende redenen waarom studenten (moeten) stoppen met hun studie. Welke effecten heeft dit op hun financiële situatie, en wat moet er allemaal geregeld worden om schulden te voorkomen?

Stoppen met een opleiding

Wat de reden voor stoppen met een opleiding ook is, het is belangrijk om de uitschrijving goed te regelen. Studenten moeten zich allereerst uitschrijven via Studielink, en bij hun hogeschool of universiteit. Met het doorgeven van de uitschrijfdatum in DUO wordt vervolgens de studiefinanciering stopgezet.

Als een oud-student per eerste van de maand wordt uitgeschreven bij een onderwijsinstelling, heeft hij diezelfde maand al geen recht meer op studiefinanciering. Op de eerste dag van de maand kan de studiefinanciering nog stopgezet worden voor diezelfde maand, daarna gaat het stopzetten pas de volgende maand in. Wie studiefinanciering te laat stopzet, moet het ontvangen bedrag terugbetalen.

Een onderdeel van de studiefinanciering is het studenten ov. Studenten moeten dit nog apart stopzetten bij een ophaalautomaat op het station. Dit moet gebeuren voor de tiende dag van de eerste maand waarop zij geen recht meer hebben op studiefinanciering. Voor wie dit niet doet, lopen de kosten snel op. In de eerste maand nadat een student gestopt is met een opleiding, betaalt hij €75,- per halve kalendermaand dat het studenten ov nog aanstaat. Na een maand stijgt dit bedrag tot zelfs €150,- per halve kalendermaand.

Met het uitschrijven bij de onderwijsinstelling en DUO stoppen ook andere regelingen waar studenten gebruik van (kunnen) maken. Het is belangrijk hier goed op te letten bij het uitschrijven. Studenten die in een studentenkamer met campuscontract wonen, moeten bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode hun kamer verlaten om de doorstroom binnen studentenhuisvesting te bevorderen.

Bijzondere regelingen

Voor studenten die in hun eerste jaar vóór 1 februari stoppen met hun opleiding, geldt de zogenaamde 1-februari regeling. Hierbij geldt dat het studenten ov en eventuele ontvangen beurs niet terugbetaald hoeven worden. De maanden tot 1 februari tellen wel mee als maanden waarin studiefinanciering is gebruikt. Studenten op het mbo, hbo of de universiteit mogen één keer gebruik maken van de 1-februari regeling.

Tips: DUO heeft een handige wijzigingshulp zodat studenten precies weten wat ze moeten regelen. https://www.duo.nl/apps/wijzigingshulp-opleiding/index.html

Gestopt met je studie maar wil je wel verder studeren? Ontdek welk studie bij je past met ons Studiekeuzetrajct.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit