Neem vrijblijvend contact op
Op kamers gaan of niet?

Op kamers gaan of niet?

Doorhalen of met de laatste trein naar huis, heen en weer naar Ikea of oud en vertrouwd in het ouderlijk huis. Bij het beginnen van een studie betekent het ook dat de keuze gemaakt moet worden om op kamers te gaan of niet.

De afgelopen jaren is het percentage studenten dat op zichzelf gaat wonen sterk gedaald. In 2018 ging volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 45% van de WO-studenten en 14% van de hbo-studenten binnen zestien maanden na de start van hun studie uit huis. Er zijn een voordelen en nadelen om van het op kamers gaan wonen. Voordat jij deze keuze maakt is het belangrijk dat je deze goed tegen elkaar afweegt.

Reistijd

Een belangrijke reden waarom studenten op kamers gaan, is reistijd. Voor degenen die een lange reis moeten afleggen om van hun (ouderlijk) huis naar de universiteit of hogeschool te komen, is een kamer huren soms meer noodzaak dan een keuze. Voor studenten die dichterbij wonen, ligt de keuze wat genuanceerder. Met een goede, flexibele trein- of busverbinding kan reistijd zelfs een prettige mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld een college voor te bereiden of tentamenstof nog een keer door te nemen.

Financiën

Een belangrijke reden voor de daling van het aantal studenten dat op kamers gaat, is de afschaffing van de basisbeurs in 2015 uit de studiefinanciering. Nu hbo- en wo-studenten geen basisbeurs meer ontvangen, moeten zij vaker en meer lenen om hun studie te bekostigen. Daarnaast is het studentenleven nou eenmaal duur: voor wie de huur, studieboeken, en boodschappen moet betalen lopen de kosten snel op. Zelfs voor studenten die in het ouderlijk huis financieel moeten bijdragen, is thuis wonen alsnog de goedkoper dan een huurwoning. Niet op kamers gaan is dan ook een veel gekozen manier om geld te besparen en minder of geen studieschuld op te bouwen.

Vrijheid en zelfstandigheid

Voor veel studenten is een belangrijke reden om op kamers te gaan de vrijheid die het oplevert: weg van het toeziend oog van ouders kunnen studenten die op zichzelf wonen geheel hun eigen boontjes doppen. Met deze zelfstandigheid kunnen zij hun eigen identiteit ontwikkelen en leer je hoe je, je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Studenten die op kamers wonen ervaren aan den lijve de consequenties van hun acties en leren hiervan.

Studentenleven

Verhuizen naar een studentenstad betekent dat het studentenleven zich (vaak letterlijk) om de hoek afspeelt. Een belangrijk voordeel van op kamers gaan is dat borrels, feestjes en meer studentikoze gezelligheid gemakkelijk te bereiken is. Dit maakt het bouwen en onderhouden van nieuwe vriendschappen gemakkelijker, wat voor veel studenten een belangrijke motivatie is om te verkassen. Hier staat tegenover dat op kamers gaan ook eenzaam kan zijn en dat de overgang van een vol, gezellig ouderlijk huis naar een kamer voor jezelf niet altijd gemakkelijk is voor studenten.

Uiteindelijk is de keuze om wel of niet op kamers te gaan voor elke student een persoonlijke beslissing. Beginnen aan een nieuwe studie betekent voor iedereen het begin van een volgende fase, vol nieuwe vrienden en ervaringen. Voor wie daarbij een nieuwe vrijheid wil ontdekken, met meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, is op kamers gaan een perfect idee. Een nieuw leven opbouwen kan echter ook vanuit het oude en vertrouwde huis. Een kamer zoeken is ook niet altijd even gemakkelijk, wel zijn er handige sites zoals kamernet of groepen op Facebook die je hierbij kunnen helpen. Maar begin op tijd!

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/04/studenten-gaan-minder-op-kamers

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit