Neem vrijblijvend contact op
Numerus Fixus

Numerus Fixus

Soms kiezen opleidingen ervoor om de toestroom van eerstejaars in te dammen met een numerus fixus: een vastgesteld aantal plaatsen. Heb je je zinnen gezet op een fixusopleiding, of overweeg je een van deze studies? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten!

Waarom numerus fixus?

Als jouw droomstudie een numerus fixus heeft, dan heb je waarschijnlijk te maken met een populaire opleiding. Veel anderen willen dan dezelfde studie als jij doen. Soms heeft dat tot gevolg dat een universiteit of hogeschool niet genoeg lokalen of docenten heeft om alle studenten in kwaliteitsonderwijs te voorzien. Er moet dus op de rem getrapt worden en dat doet de opleiding door vast te leggen voor hoeveel studenten zij wél plek hebben. Bij sommige fixusstudies speelt (ook) de arbeidsmarkt een rol: als te veel mensen dezelfde studie doen, raakt de arbeidsmarkt overspoeld. Dan bestaat de kans dat afgestudeerden door de grote concurrentie maar moeilijk een baan vinden. Ook daarom is het belangrijk dat bij sommige opleidingen de instroom wat ingeperkt wordt.

Inschrijven en selectie

Bij een numerus fixus werkt het inschrijven iets anders dan normaal. Zo moet je je vóór 15 januari inschrijven, in plaats van voor 1 mei. Na 15 januari bepaalt de opleiding via een selectieprocedure wie wel en wie niet worden aangenomen. Daarbij spelen je cijferlijst of cijfers voor specifieke vakken vaak een belangrijke rol. Een opleiding mag echter niet alleen op basis van je cijfers beslissen of jij geschikt bent. Daarom kan het ook zijn dat je op gesprek moet komen of een motivatiebrief moet schrijven. Na de selectie krijg je een rangnummer toegewezen. Valt je rangnummer binnen het beschikbare aantal plaatsen? Dan ben je toegelaten en moet je binnen twee weken bij Studielink je plaats accepteren. Ben je niet direct toegelaten? Dan geldt: hoe lager je rangnummer, hoe kleiner de kans dat je in het volgende studiejaar met de opleiding kunt starten.

Back-up plan

Als je hebt gekozen voor een opleiding met numerus fixus, is het belangrijk dat je een plan b en misschien zelfs een plan c hebt. Anders zou het zomaar kunnen gebeuren dat je met lege handen achterblijft. Soms kun je je voor dezelfde opleiding inschrijven bij een andere onderwijsinstelling, maar let op: grote kans dat deze school ook een numerus fixus hanteert! Voor sommige fixusstudies, zoals geneeskunde, mag je je bovendien maar bij één universiteit inschrijven. Een andere optie is om een vergelijkbare opleiding zonder numerus fixus te kiezen, zodat je in ieder geval kan gaan studeren. Bovendien staat een tweede studie of extra propedeuse (het eerste studiejaar) ook nog eens goed op je cv!

Tussenjaar

Is de opleiding waar je je voor in wil schrijven echt de studie van je dromen en wil je geen concessies doen? Maak dan voor de zekerheid alvast plannen voor een tussenjaar. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk gaan om alvast een collegegeldpotje op te bouwen of zoek uit waar je een voorbereidende stage kan lopen. Zo kan ook een tussenjaar heel nuttig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit