Neem vrijblijvend contact op
Mijn studie is niet leuk, wat nu?

Mijn studie is niet leuk, wat nu?

Bijna elke student twijfelt weleens of hij de juiste studie heeft gekozen. Dat betekent zeker niet dat je direct naar alternatieven moet gaan kijken. Van de meeste studies is bekend dat met name de inleidende vakken vaak uit nogal taaie kost bestaan. De meeste studenten merken dat na het eerste halfjaar de colleges inhoudelijker worden, en dus leuker. Op dat moment ervaren ze dat de gekozen opleiding past bij hun interesses. Dit gegeven geldt echter niet voor elke student. Het kan namelijk goed zijn dat je huidige studie gewoon niet bij je past. Wanneer je oprecht twijfelt zijn er gelukkig een aantal stappen die je weer op het juiste spoor kunnen zetten.

Geef je studie een kans

Direct opgeven bij een eerste tegenslag is nooit een goed idee, en dat geldt dus ook wanneer het op studie aankomt. Wanneer je begint aan een opleiding op de universiteit of het hbo merk je direct dat de omgeving, de manier van kennisoverdracht en de hoeveelheid vrijheid die je krijgt heel anders zijn dan op de middelbare school het geval was. Voor veel eerstejaars studenten is dat behoorlijk wennen. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat je onzeker wordt over de studie zelf, of je gaat worstelen met de vraag of je het niveau wel aankunt. Ook komt het vaak voor dat de eerste colleges niet erg spectaculair zijn. Bedenk bij dit laatste punt dat er een basis moet worden gelegd om dieper op de stof in te kunnen gaan. En het leggen van een basis is regelmatig gewoon feiten stampen!

Toch van studie switchen

Wanneer je na de eerste periode je steeds sterker afvraagt of je op je huidige opleiding wel goed zit is dat een belangrijke aanwijzing. Je weet inmiddels hoe het er op de universiteit of hogeschool aan toe gaat, je hebt kennis gemaakt met de stof en de docenten en de eerste tentamens zijn achter de rug. Je bent op het punt waarbij je een zinnige analyse van je eerste maanden als student kunt geven. Is de huidige studie echt niets voor jou? Dan moet je actie ondernemen. Dat betekent concreet dat je het switchen van studie als een serieuze optie overweegt.

Studiekeuzeadvies door professionals

Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen. Of deze persoon het goede alternatief paraat heeft is natuurlijk maar de vraag. Er zijn zoveel verschillende studies die voor jou een alternatief kunnen vormen dat het misschien verstandiger is om met een professionele studiekeuzecoach aan de slag te gaan. Zo’n traject verhoogt de kans op een succesvolle switch.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit