Neem vrijblijvend contact op
Mbo-opleidingen beperkt aantal plaatsen

Mbo-opleidingen beperkt aantal plaatsen

Bij veel scholieren was al wel bekend dat wie aan het hbo of de universiteit wil gaan studerensoms te maken krijgt met een loting. Op bepaalde opleidingen wordt namelijk maar een vooraf vastgesteld aantal studenten toegelaten. Numerus fixus, decentrale selectie loting; you name it. Feit is dat je bij een dergelijke opleiding je inschrijving ruim van tevoren geregeld moet hebben. En je moet een alternatief achter de hand hebben.

Ook beperkt aantal plaatsen op het mbo

Waarschijnlijk denk je als scholier die dit jaar examen vmbo doet: ‘allemaal leuk en aardig die lotingstudies, maar dat is niet mijn probleem’. Tot een paar jaar geleden had je gelijk! Maar ook voor diegene die binnenkort aan een mbo-opleiding wil beginnen is het opletten geblazen. Steeds meer mbo-opleidingen hanteren een lotingsysteem. Soms wordt het een instroombeperking genoemd, een andere keer wordt er over numerus fixus of loting gesproken, maar het effect is hetzelfde. De school maakt een keuze uit het totaal aantal aanmeldingen wanneer er minder plaats op de opleiding is dan het aantal scholieren dat zich heeft aangemeld. Soms wordt er ook gewerkt met een toelatingsonderzoek.

Wat moet ik nu als scholier?

Dat op sommige opleidingen niet iedereen die zich inschrijft ook mag beginnen klinkt misschien eng. Maar gelukkig is het zo dat er bij de meeste mbo-opleidingen geen sprake is van loting. De kans dat je er mee te maken krijgt is dus niet heel groot. Tegelijkertijd neemt het aantal opleidingen met een beperkt aantal plaatsen wel toe. Dus moet jij weten wat je moet doen als je er mee te maken krijgt. Weet jij al welke opleiding je wilt volgen op het mbo? Check dan al op een vroeg moment of er sprake is van een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Is dit het geval dan moet je vaak al vrij vroeg in het jaar (bijvoorbeeld op 1 april, dus voor je examens!) je inschrijving regelen. Vaak moet je bijvoorbeeld je DDD (doorstroomdossier) uploaden.

Een alternatief achter de hand

Heeft jouw gewenste opleiding een beperkt aantal plaatsen? Zorg dan dat je een alternatief bedenkt voor het geval dat je niet toegelaten wordt. Die kans bestaat in dat geval gewoon, hoe vervelend het ook is. Wanneer je vervolgens niet wordt toegelaten en je hebt geen idee wat je moet gaan doen heb je een probleem. Dat voorkom je door serieus over alternatieven na te denken. Gebruik hiervoor vrienden, je ouders, je docenten op de middelbare school of een gespecialiseerde studiekeuzecoach. In dat geval is er geen man overboord als je op de opleiding van je eerste keuze niet toegelaten wordt.

exit