Neem vrijblijvend contact op
Kosten verkeerde studiekeuze

Kosten verkeerde studiekeuze

Als eindexamenscholier staat je een belangrijke keuze te wachten. Tientallen studies zijn mogelijk nadat je het felbegeerde diploma hebt behaald. Dit biedt mogelijkheden om echt te gaan doen wat je wilt, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Toch zou het zo maar kunnen dat jij bij die groep scholieren hoort die door de bomen het bos niet meer ziet. Een keuze voor de juiste studie is een afweging die tijd en aandacht verdient.

Laat je goed informeren
Je zal al snel merken dat een studie in het Hbo of op de universiteit heel anders worden vormgegeven dan de vakken die je gewend bent vanuit de middelbare school. Dit heeft consequenties voor je uiteindelijke keuze. Om je goed voor te bereiden kan je talloze open dagen van onderwijsinstellingen bezoeken. Je moet er dan wel goed rekening mee houden dat de informatie die je daar krijgt niet perse objectief is. Tijdens een open dag probeert een universiteit of Hbo-instelling zich van zijn beste kant te laten zien; goed om dat in je achterhoofd te houden.

De consequenties van een verkeerde keuze
Het lijkt allemaal zo mooi, je dacht te weten welke studie precies bij je past en je begint met frisse moed. Maar dan blijkt dat het allemaal toch wat anders is dan je had verwacht. De mooie praatjes die je tijdens de open dag te horen kreeg vertelden je niets over de schaduwkanten van de studie. Wat nu? Met je tanden op elkaar doormodderen of stoppen met je studie? Als je doorzet ga je een studententijd tegemoet waarbij je minimaal vier jaar niet kan doen wat je leuk vindt (op studiegebied). Als je stopt moet je opnieuw beginnen, verlies je het contact met je studiegenoten en krijgt je zelfvertrouwen een knauw.

Financiële consequenties
Hoewel stoppen met je studie op zich al vervelend genoeg is komt er ook nog een economisch plaatje om de hoek kijken. Een jaar ‘weggooien’ kost niet alleen tijd, bovenal kost het je ook veel geld. De tijden dat de overheid bijna onbeperkt sponsorde zijn voorbij. Stop je na één jaar met je studie en begin je vervolgens met een nieuwe dan ben je dus minimaal 5 jaar bezig om je master te halen. Een jaar studievertraging gaat je dus op zijn minst 20% extra collegegeld kosten.

Een kleine investering bespaart geld op de lange termijn
Wil je er zeker van zijn dat je jouw studiekeuze goed hebt afgewogen, informeer dan naar een traject van StudieKeuzeAdvies. Hierdoor is de kans dat je bij een studie uitkomt die bij je past stukken groter dan wanneer je het allemaal zelf uit moet vogelen. De kosten van een traject bij StudieKeuzeAdvies staan in geen verhouding tot de kosten die je maakt als je na verloop van tijd besluit om van studie te wisselen, om het over het studieplezier nog maar niet eens te hebben.

exit