Neem vrijblijvend contact op
It’s (not) a match: nieuwe studiekeuze na de studiekeuzecheck?

It’s (not) a match: nieuwe studiekeuze na de studiekeuzecheck?

It’s (not) a match: nieuwe studiekeuze na de studiekeuzecheck?

Wat als na je matching blijkt dat je studie toch niet goed bij je past? Bij de matching krijg jij een advies of jij de goede studiekeuze hebt gemaakt. Hierna kan je nog veranderen van je studiekeuze maar hoe pak je dit aan?

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck, ook wel matching genoemd, is bedoeld om studenten een beter beeld te geven van de opleiding waaraan zij in september hopen te beginnen. Deelname aan de matching is bij veel studies verplicht, zodat opleidingen zeker weten dat hun aanbod voldoet aan de verwachtingen van de student. De vorm van studiekeuzechecks verschilt per onderwijsinstelling en kan variëren van een online vragenlijst tot een volledig dagprogramma waarin toekomstige studenten colleges volgen en opdrachten moeten maken.

Advies

Naar aanleiding van de studiekeuzecheck, brengt de opleiding een advies uit. Als vanuit de opleiding wordt gedacht dat studie en student niet bij elkaar passen, krijgt de student een negatief advies. Dit is niet bindend: een student mag op basis van dit advies niet van de opleiding geweigerd worden. Wel wordt aangeraden dit advies serieus te volgen. Dit kan dus een reden zijn om na de matching de keuze te heroverwegen.

Nieuwe keuzes

De studiekeuzecheck is gemaakt om toekomstige studenten de mogelijkheid te geven van gedachten te veranderen en dus in september te beginnen met een opleiding die bij hun past. Voor studenten die zich voor 1 mei hebben ingeschreven, is switchen na de studiekeuzecheck gemakkelijk. Wie vroeg in het jaar de studiekeuzecheck heeft gedaan, kan eventueel nog meedoen met de matchingsactiviteiten van hun nieuwe keuze. Dit kan zelfs door studies verplicht gesteld worden. Deze opleiding mag studenten niet weigeren, mits zij aan de inhoudelijke toelatingseisen voldoen, omdat zij zich in principe op tijd hebben aangemeld voor het hoger onderwijs.

Studenten wiens gekozen opleiding op basis van de studiekeuzecheck toch niet bij hen past, kunnen nog zonder problemen in het nieuwe collegejaar beginnen met een nieuwe studie. Om praktische problemen bij een late aanmelding te voorkomen, is het belangrijk dat studenten hun nieuwe inschrijving zo snel mogelijk regelen.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit