Neem vrijblijvend contact op
Introductieweek: wat kunnen studenten verwachten?

Introductieweek: wat kunnen studenten verwachten?

Diploma op zak: de nieuwe eerstejaars studenten zijn klaar voor de start. Voordat de colleges, groepsopdrachten, en deadlines beginnen is er echter nog de introductieweek. Wat staat studenten te wachten in deze week?

Wat is de introductieweek?

In alle steden met een universiteit en/of hogeschool worden in augustus introductiedagen georganiseerd. Onderwijsinstellingen bundelen hun krachten en laten nieuwe eerstejaars in een week kennis maken met de stad en met elkaar. Tijdens de introductieweek worden studenten begeleid door mentoren (ouderejaars studenten). Deze mentoren beantwoorden vragen over niet alleen de introductieweek zelf, maar ook over hun studentenleven en ervaringen. Zo kunnen de nieuwe studenten vast proeven aan wat hun de komende jaren te wachten staat.

Onder begeleiding van de mentoren volgen nieuwe studenten een programma. Hoewel vaak wordt gedacht dat feesten het belangrijkste is van de introductieweek, is dit niet het geval. In het programma is ook veel ruimte voor workshops, rondleidingen, en andere activiteiten. Hoewel aan feesten tijdens deze week geen tekort is, is dit dus zeker niet het belangrijkste onderdeel van de introductieweek. De introductieweek vindt meestal plaats voor het collegejaar begint, inschrijven moet dus ook ruim van te voren en is niet automatisch inbegrepen bij inschrijving van de opleiding.

Verenigingen

Tijdens de introductieweek stellen studenten- en sportverenigingen zich aan de nieuwe studenten voor en geven zij een kijkje in de keuken. Dit is bijzonder, want binnen kijken bij studentenverenigingen is normaal gesproken alleen mogelijk voor studenten die lid zijn bij de betreffende vereniging. Alle verenigingen organiseren activiteiten en feesten bij hun sociëteit, en laten nieuwe studenten zo zien hoe het is om lid te zijn. Wanneer de sfeer studenten bevalt, kunnen zij zich ter plekke inschrijven bij een vereniging.

Geen studie-gerelateerde introductie

De introductieweek staat los van de gekozen opleidingen: deze organiseren zelf ook introducties, waarin meer wordt ingegaan op de opbouw en inhoud van de gekozen studie. Hier maken studenten kennis met hun nieuwe medestudenten. Tijdens de stadsbrede introductieweek bestaat ieder groepje uit eerstejaars studenten van verschillende studies. Zo leren nieuwe studenten veel verschillende mensen kennen. De introductieweek vormt voor nieuwe studenten het begin van hun studentenleven in een nieuwe stad.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit