Neem vrijblijvend contact op
Hoe help ik mijn zoon/dochter bij de studiekeuze

Hoe help ik mijn zoon/dochter bij de studiekeuze

Een geruststellende (of beangstigende) gedachten voor scholen, decanen en studiekeuzecoaches is dat hun invloed in het keuzeproces redelijk beperkt is. Uit een grootschalige enquête bleek dat ruim 50% van de scholieren hun ouders als belangrijkste adviseur in hun keuzeproces zagen.

De vraag is echter hoe je als ouder de rol van ‘adviseur’ kan waarmaken en je zoon of dochter daadwerkelijk kan helpen bij zijn studiekeuze. Momenteel zijn wij bezig een training te ontwikkelen, waar wij ouders concrete handvatten geven hoe ze zich in het keuzeproces kunnen opstellen en welke valkuilen er zijn. Om een goede ‘adviseur’ te zijn, moet er simpelweg geoefend en ervaren worden [iets waar de training helemaal op inzet] maar een viertal algemene tips wil ik hier graag al geven:

1.  Bedenk welke communicatiestijl jij en je kind in het normale leven hanteren.

De wijze waarop je als ouder met je zoon of dochter over zijn of haar studiekeuze kan praten, heeft alles te maken met de manier hoe jullie in het dagelijks leven communiceren.
Als jullie in de normale omgang niet verder komen dan ‘koetjes en kalfjes’, moet je niet verwachten dat dit op het gebied van studiekeuze opeens anders is.  Dit wil niet zeggen dat je rol als ‘adviseur’ hierdoor onmogelijk wordt, maar je zult dit anders moeten aanpakken*.

2.  Weet waar je het over hebt!

Scholieren voelen vaak haarfijn aan als hun ouders halve waarheden of onjuiste informatie communiceren. Dit doet de geloofwaardigheid als ‘adviseur’ afnemen en kan ertoe leiden dat je zoon of dochter je goedbedoelde adviezen minder serieus gaat nemen. Zorg er daarom voor dat je weet hoe de feiten liggen en waar je het over hebt.
Belangrijke onderwerpen hierbij zijn ‘studiefinanciering’ (roep niet dat dit verdwijnt als dat niet zo is), ‘baankansen’ (zekerheden in jouw tijd,  liggen nu mogelijk anders), ‘studie-inhoud’ (laat je goed informeren en gis er niet naar) en ‘studiemogelijkheden’ (wat kan je waar studeren).

3.  …Maar weet het niet te goed!

Ouders zijn geneigd te overschatten in hoeverre ze de wensen, verwachtingen en gedachtewereld van hun kinderen kennen. Het gevaar rondom de studiekeuze hierbij is dat je als ouder zinnen of gedachten van je kinderen invult. Het gevolg hiervan kan zijn dat je zoon of dochter het gevoel heeft niet begrepen te worden, waardoor ze zich afsluiten voor goed overleg.

4.  Deel je eigen ervaringen (met mate)

Geef een inkijkje in je eigen keuzeproces en vertel welke vragen en onzekerheden jij hierbij had. Op die manier wordt het een gesprek, in plaats van een eenzijdig advies. Gebruik dit echter niet om je zoon of dochter de door jou gewenste richting in te sturen.  En ohja:  het is meestal niet zo heel erg boeiend voor scholieren wat ‘achterneef Piet’ of ‘oudoom Klaas’ studeerde en wat hij daar van vond.

Succes!
Voor vragen kan je overigens contact met ons opnemen via info@studiekeuzeadvies.nl.

*Een lastige ‘doelgroep’ waar ik in een later artikel op terug zal komen.

 

exit