Neem vrijblijvend contact op
Halvering collegegeld

Halvering collegegeld

Start jij in september 2019 voor het eerst aan een bacheloropleiding aan een universiteit of hogeschool? Dan is er een grote kans dat jij het eerste jaar maar de helft van je collegegeld hoeft te betalen. De overheid heeft namelijk een wet aangenomen om eerstejaars bachelor studenten tegemoet te komen! Waardoor er wordt gehoopt dat studeren toegankelijker wordt. Ook is er een speciale regeling voor lerarenopleidingen zodat mensen gestimuleerd worden om een baan in het onderwijs te kiezen. Het is een deel van je studiefinanciering.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Het komt er dus op neer dat jij in het collegejaar 2019-2020 in plaats van €2.083-, maar €1.041-, hoeft te betalen, dat scheelt dus veel geld. Maar wie komt hier precies voor in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor de halvering van je collegegeld als jij voor het eerst gaat studeren aan een hogeschool of universiteit. Als je het wettelijk collegegeld betaalt als voltijdstudent, duaal student, deeltijdstudent of als student aan de Open Universiteit of University College die niet het (hogere) instellingscollegegeld betalen.

Als je van plan bent om een lerarenopleiding te starten dan gelden er andere regels. Als je naar de pabo gaat dan betaal je de eerste twee studiejaren de helft van het collegegeld. Ga je een opleiding doen tot tweedegraads docent? Ook dan betaal je de eerste twee studiejaren de helft van het collegegeld. Als je een opleiding wilt gaan volgen tot eerstegraads docent dan betaal je het eerste jaar van je bachelor en het eerste jaar van je lerarenmaster de helft van je collegegeld.

Wanneer kom je niet in aanmerking voor deze regeling? Dit is het geval als je al eerder ingeschreven bent geweest aan een hogeschool of universiteit of als je een opleiding volgt die niet door de overheid gefinancierd wordt of instellingscollegegeld betaalt.

Als je in aanmerking komt hoef jij hier verder niets voor te doen. Het collegegeld wordt automatisch gehalveerd en het bedrag is zichtbaar in jouw Studielink pagina.

exit