Neem vrijblijvend contact op
Geld lenen? De regering wil de rente op de studieschuld verhogen

Geld lenen? De regering wil de rente op de studieschuld verhogen

Van gemiddeld 21.000 naar 26.000 euro: als het aan het kabinet ligt, gaat de rente op studieschuld vanaf 2020 flink omhoog. Op de lange termijn zal de staat hierdoor jaarlijks 262 miljoen euro extra ontvangen. Studenten zijn boos, spreken zich uit, en starten een grootschalige petitie om de verhoging van de studierente te stoppen.

Hoe ziet de wet eruit?

In september 2018 presenteerde Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het wetsvoorstel over de veranderingen in de rente op studieleningen. De huidige rente is gebaseerd op 5-jaarsrente op staatsobligaties. Voor studenten die in 2020 beginnen met studeren wordt dit, als het aan het kabinet ligt, een 10-jaarsrente op staatsobligaties. De overige terugbetalingsregelingen blijven onveranderd.

De plannen voor het verhogen van de rente stonden opgenomen in het regeerakkoord, en moeten eraan bijdragen dat het leenstelsel op de lange termijn houdbaar blijft. Eind vorig jaar werd de wet met een minimale meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.

Wat betekent dit?

De gemiddelde afgestudeerde student is in het huidige stelsel 70 euro per maand kwijt aan de terugbetaling van een studieschuld, inclusief rente. In het nieuwe stelsel stijgt dit naar gemiddeld 82 euro per maand: een stijging van 18%. Jaarlijks zullen studenten dus gemiddeld 144 euro extra moeten gaan betalen.  Het totale terug te betalen bedrag stijgt met gemiddeld 5000 euro.

Reacties

In de Tweede Kamer stemden coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie voor de verhoging van de rente in. De achterban van D66 en CDA heeft zich uitgesproken tegen de renteverhoging. De voltallige oppositie stemde tegen het wetsvoorstel.

Ook vanuit studenten kwam veel kritiek op de nieuwe wet. Studentenorganisaties vinden dat studenten er, na de afschaffing voor de basisbeurs in 2015, niet voor op moeten draaien het nieuwe leenstelsel betaalbaar te houden voor de overheid. Studeren wordt steeds duurder, en daardoor minder toegankelijk voor (toekomstige) studenten met minder financiële middelen. Hierdoor zijn studentenorganisaties in samenwerking met GroenLinks, Landelijke Studentenvakbond (LSVb), studentenbelangenorganisatie ISO, CNV jongeren, de Nationale Jeugdraad en scholierenorganisatie LAKS een petitie tegen de verhoging van de studierente gestart. Dit in de hoop dat de Eerste Kamerleden het voorstel tegenhouden zodra ze er op 28 mei over debatteren. De stemming is op 1 juni.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit