Neem vrijblijvend contact op
Gekozen voor een studie, maar nu slaat de twijfel toe!

Gekozen voor een studie, maar nu slaat de twijfel toe!

Zo in het begin van de zomer slaken veel middelbare scholieren een zucht van verlichting. Net te horen gekregen…dat het diploma behaald is. Tijd voor een feestje! De studiekeuze voor het vervolg van je loopbaan had je waarschijnlijk al gemaakt. Wat dat betreft is die deadline van 1 mei die sinds kort geldt toch nog ergens goed voor. Alles is voorbereid en gepland; tijd om te genieten van je welverdiende vakantie! Of toch niet…?

Plotseling twijfelen

Het zou goed kunnen dat je plotseling begint te twijfelen of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Veel aankomende studenten hebben daar ergens tussen het eindexamen en het begin van de vervolgstudie last van. Die twijfel kan variëren van een gedachte die af en toe door je hoofd schiet tot regelrechte paniek. Uiteraard is het te hopen dat je er niet al te veel last van hebt, maar één ding is zeker: het is helemaal niet vreemd als er wat twijfel ontstaat. De overstap van je middelbare school naar een vervolgstudie is gewoon best wel groot. Je gaat een compleet nieuwe fase van je leven in. Maar goed, hoewel dit een gegeven is blijft twijfel over je studiekeuze natuurlijk vervelend en voor sommige mensen zelfs een beetje beangstigend. Hoe kan je het best met die twijfel omgaan?

Omgaan met twijfel

Hoe je precies met eventuele twijfel over je studiekeuze moet dealen is eigenlijk per persoon verschillend. Vaak helpt het om je twijfel te bespreken met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, je ouders of misschien wel je mentor of decaan van de middelbare school. Wat ook kan helpen om wat meer zekerheid te krijgen is om gewoon eens op papier te zetten waarom je in eerste instantie voor een bepaalde vervolgstudie hebt gekozen. Verrassend vaak komen scholieren dan namelijk tot de conclusie dat ze op goede gronden en op basis van goede argumenten een keuze hebben gemaakt. De kans is groot dat dit bij jou ook het geval is. Je schrijft op hoe je de keuze hebt gemaakt en als je vervolgens ziet hoe je tot de keuze bent gekomen zie je dat het echt ergens op slaat. Bijvoorbeeld omdat de vervolgstudie goed aansluit bij je kwaliteiten, of bij je interesses, of bij de baan die je ambieert.

Professionele check

Zoals gezegd komt twijfel over de studiekeuze behoorlijk vaak voor. Precies daarom hebben de meeste onderwijsinstellingen inmiddels een (verplichte) studiekeuzecheck ingevoerd. Voor twijfelaars is dit een heel positief iets. Met behulp van die check is namelijk vrij goed in te schatten of de studie bij je past. Is dit het geval dan kan je zonder zorgen van start. Blijkt tijdens de studiekeuzecheck dat jij en de studie toch geen goede match zijn dan mag je nog switchen naar een studie die wel goed bij je past.

Studiekeuzeadvies na studiekeuzecheck

Blijk je na de studiekeuzecheck beter op zoek te kunnen naar een andere studie? Wanneer je denkt dat je bij die zoektocht wel wat professionele hulp kunt gebruiken is het slim om een gespecialiseerde studiekeuzeadviseur in te schakelen.

exit