Neem vrijblijvend contact op
Een voltijd, deeltijd of een duale studie

Een voltijd, deeltijd of een duale studie

Studeren en tegelijkertijd relevante werkervaring opdoen: het klinkt als een perfecte combinatie. Dit kun je vinden bij duale studies, voornamelijk te volgen op het HBO. Wat is duaal studeren precies en voor wie is het geschikt?

Wat is het verschil?

In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen voltijd, deeltijd en duaal studeren. Bij een voltijd opleiding zijn studenten gemiddeld veertig uur per week druk met colleges, stage en zelfstudie. Bij deeltijd en duaal studeren is dit anders. Hierbij wordt een betaalde baan afgewisseld of gecombineerd met een parttime studie.

Bij zowel duale als deeltijd opleidingen werkt en studeert een student gelijktijdig en zit hij of zij dus niet fulltime in de collegebanken. Deeltijd studies worden vaak gevolgd door volwassenen die zich voorbereiden op een volgende stap in hun carrière, zich willen laten omscholen of bij willen blijven in het vakgebied waarin zij al werkzaam zijn. Deeltijd studenten hebben vaak les in de avonduren, dus buiten werktijden. Zij hebben geen recht op studiefinanciering: hun studie staat los van hun werk.

Studie en werk als een geheel

Bij een duale studie worden studeren en een betaalde baan met elkaar gecombineerd. Anders dan bij een deeltijd opleiding, vullen werk en studie elkaar aan. Duale studenten gaan een leer-arbeidsovereenkomst aan met zowel werkgever als onderwijsinstelling. Dit betekent dat studenten worden beoordeeld en begeleid door zowel hun opleiding als hun werkgever. Zij ontvangen studiepunten voor zowel hun werk als hun opleiding.

Een duale opleiding geldt als een voltijd opleiding, wat betekent dat studenten recht hebben op studiefinanciering. Dit ontvangen studenten voor de periode waarin zij studeren. Wanneer ze aan het werk zijn, ontvangen zij als werknemer salaris van de werkgever.

Tijdens een duale opleiding kunnen studenten de theoretische kennis die zij opdoen direct toepassen en kunnen zij op de werkvloer praktische vaardigheden op hoog niveau ontwikkelen. Een duale opleiding is bedoeld om werkervaring op te doen. Opdrachten vanuit de opleiding moeten op de werkplek worden uitgevoerd en de opgedane werkervaring komt terug in de opleiding.

Hoe ziet een duale studie eruit?

Duale opleidingen hebben verschillende vormen: in sommige gevallen volgt een student eerst een jaar fulltime onderwijs, om daarna aan de slag te gaan bij de werkgever. Een duale studie duurt langer dan een voltijd opleiding: over het algemeen duren duale opleidingen minstens vier jaar. De werkdruk bij duale opleidingen ligt hoog: studenten moeten zich zowel op hun werk als in hun studie volledig inzetten. Zij moeten zelfstandig en gedisciplineerd werken, vaak in totaal voor meer dan veertig uur per week. Het komt daarom dan ook geregeld voor dat studenten een half jaar tot een jaar uitlopen.

Het volgen van een duale opleiding is vanwege de hoge werkdruk echter niet voor iedere student weggelegd. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een duale opleiding goed te informeren wat de eisen en voorwaarden zijn en of het bijvoorbeeld mogelijk is over te stappen naar een voltijd opleiding. Voor gemotiveerde studenten die geschikt zijn voor het combineren van een studie en werkervaring is een duale opleiding een perfecte uitdaging.  

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit