Neem vrijblijvend contact op
De wereld aan je voeten: waarom een tussenjaar?

De wereld aan je voeten: waarom een tussenjaar?

Het nieuwe leenstelsel, het bindend studieadvies: het maken van de juiste studiekeuze lijkt belangrijker dan ooit. Alsof het maken van een studiekeuze nog niet moeilijk genoeg is! Veel scholieren nemen daarom na hun middelbare school een jaar de tijd om extra goed over deze belangrijke beslissing na te kunnen denken.

Waarom?

Een tussenjaar is een jaar waarin scholieren na hun eindexamen zelf kunnen kiezen wat ze willen doen en waarin alle mogelijkheden open liggen. Vrijwilligerswerk, stage lopen of backpacken: met een tussenjaar ligt de wereld aan je voeten. Een tussenjaar biedt scholieren dan ook een welkome adempauze na jarenlang hard werken op school.

Of het nou vrijwilligerswerk, een taalcursus Spaans in Zuid-Amerika is, backpacken door Azië of een werkervaringsplek bij dat ene droombedrijf: tijdens een tussenjaar leren scholieren nieuwe mensen en culturen kennen, kunnen zij hun kennis van een vreemde taal verbeteren en werken zij aan hun CV.

Naast rust na een drukke schoolperiode ervaren scholieren ook vaak dat een tussenjaar hen helpt bij het maken van een studiekeuze. In een tussenjaar kunnen zij hun zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en zelfinzicht ontwikkelen. Ook leidt een jaar afstand van school en onderwijs vaak tot een hogere motivatie om weer verder te gaan met studeren. Tijdens hun opleiding zijn studenten die een tussenjaar gehad hebben meer gemotiveerd, halen zij betere resultaten en stoppen zij minder vaak met hun studie.

Plannen

Toch is een aantal dingen belangrijk om te onthouden bij de keuze voor een tussenjaar. Na een jaar vrijheid kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om in september te wennen aan het studieritme. Daarnaast kan het lastig zijn om de juiste invulling voor een tussenjaar te vinden: hoe maak je een geschikte keuze als alle opties mogelijk zijn? Verveling of een gevoel van nutteloosheid liggen tijdens een tussenjaar op de loer.

Het maken van een tussenjaarplan is daarom belangrijk. Het maken van zo’n plan helpt bij het verkennen van de mogelijkheden en bij het op een rijtje zetten van praktische zaken als financiën. Met een goede voorbereiding en een open blik biedt een tussenjaar scholieren unieke mogelijkheden om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

 

exit