Neem vrijblijvend contact op
De voorbereiding op je nieuwe studie begint nu

De voorbereiding op je nieuwe studie begint nu

De overstap van het middelbaar onderwijs naar het hoger beroepsonderwijs of de universiteit is er één die voor veel scholieren lastig is om te maken. Toch kan het een hoop gedoe schelen als je voorafgaand aan de start van de eerste colleges een aantal zaken goed op een rijtje zet en goed voorbereid met je studie begint.

Een gegeven waar veel eerstejaars scholieren mee te maken kunnen krijgen is “de valse start”. Na je examens geniet je (terecht) met volle teugen van je vakantie, en het begin van je studie lijkt nog ver weg. Als je gedurende de eerste weken van je studie, mede door een leuke introductieweek en alle nieuwe indrukken die je maakt, de studie net iets minder snel oppakt dan verstandig is wordt je misschien verrast door de eerste tentamens. Laat je hier veel studiepunten liggen dan is er nog geen man overboord, maar je maakt het jezelf op die manier wel onnodig moeilijk.

Hoe bereid ik me goed voor?

Zorg dat je ruim van te voren de juiste boeken en syllabi hebt aangeschaft. Probeer met name in de eerste maanden zo veel mogelijk hoor- en werkcolleges te volgen. Op die manier krijg je een goed beeld van de tijd die je aan studeren moet besteden. Een punt waar je zeker ook aandacht aan moet besteden zijn de tentamendata. De data zijn meestal ruim van te voren bekend. Wat wel nieuw is heeft te maken met het inschrijven voor tentamens. In tegenstelling tot wat je op de middelbare school gewend bent mag je in het hoger onderwijs niet zomaar deelnemen aan tentamens. Je moet je daar voor inschrijven. Doe je dat niet, of te laat, dan mag je niet meedoen. Ook gelden er voor sommige tentamens instapeisen. Die houden in dat je pas aan een bepaald tentamen deel mag nemen als je bepaalde andere vakken hebt gehaald. Het is dus belangrijk om de inleidende vakken direct te halen omdat de kans op vertraging in je eerste jaar op die manier wordt geminimaliseerd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel het verschil tussen het hoger onderwijs en de middelbare school vrij groot is hoef je normaalgesproken niet bang te zijn dat je het niet gaat redden. Het feit dat je een startkwalificatie (meestal een Havodiploma of een Vwo-diploma) hebt geef aan dat je het niveau aan kan. Als je gefocust begint aan je studie is de kans op succes groot.    

exit