Neem vrijblijvend contact op
Breaking news! Leenstelsel per 1 september 2015 definitief ingevoerd

Breaking news! Leenstelsel per 1 september 2015 definitief ingevoerd

De kogel is uiteindelijk door de kerk, de basisbeurs voor studenten verdwijnt per 1 september 2015 en wordt vervangen door een (sociaal) leenstelsel.

Na onderhandelingen tussen de regeringspartijen PvdA en VVD, minister Bussemaker (Onderwijs) en de oppositiepartijen D’66 en GroenLinks (nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer) kwam op woensdagmiddag 28 mei eindelijk het bericht dat al een tijd in de lucht hing. De basisbeurs voor studenten wordt definitief vervangen door een leenstelsel. Dit betekent dat aankomende studenten per 1 september 2015 een groter bedrag van hun studiekosten zelf moeten gaan betalen. Het geld kan worden geleend bij de Overheid, maar moet, in tegenstelling tot de huidige basisbeurs die bij het succesvol afronden van de studie wordt kwijtgescholden, worden terugbetaald door de student.

Studiekrediet

In het nieuwe plan, dat nu op een parlementaire meerderheid kan rekenen, krijgen studenten te maken met een zogenaamd collegegeldkrediet. Dit is het bedrag dat geleend kan worden om de studiekosten mee te betalen. Daarnaast is er een aanvullende beurs voor studenten met ouders die minder dan 46.000 euro per jaar verdienen. Deze beurs kan oplopen tot maximaal 365 euro per maand, afhankelijk van de inkomsten van de ouders van de student. Deze beurs geldt als een gift op het moment dat de student succesvol een studie afrondt.

Aflossingstermijn verlengd

In het nieuwe plan krijgen studenten langer de tijd om hun lening terug te betalen. De termijn wordt verruimd van de huidige 15 jaar die studenten hebben om hun lening af te lossen naar 35 jaar bij invoering van het nieuwe leenstelsel. De verwachting is dat de maandlasten hierdoor dalen naar ongeveer 4% van het verzamelinkomen.

Mbo’ers krijgen een ov-jaarkaart

In het akkoord over het nieuwe leenstelsel blijft de Ov-jaarkaart bestaan. Vanaf uiterlijk 1 januari 2017 wordt dit reisproduct ook verstrekt aan Mbo’ers. Hierdoor wil de Overheid stimuleren dat studenten mobiel zijn en op die manier eerder vakken buiten hun eigen universiteit, Hogeschool of ROC gaan volgen.

exit