Neem vrijblijvend contact op
Bindend studieadvies: wat moet je weten?

Bindend studieadvies: wat moet je weten?

De ene leerling let er misschien helemaal niet op, de andere maakt zich er zorgen om: het bindend studieadvies in het hoger onderwijs. Wat moet je weten?

Wat is het?

In het kort: als eerstejaars studenten te weinig studiepunten behalen, mogen ze niet naar het tweede jaar en moeten ze de opleiding verlaten. Bij sommige opleidingen moeten ze zelfs in één keer alle zestig punten behalen. Elders zijn ze minder streng, maar eisen ze soms een voldoende voor struikelvakken zoals wiskunde en statistiek.

Waarom is het er?

Opleidingen moeten allereerst studenten tegen zichzelf beschermen en op tijd laten weten wanneer ze ongeschikt zijn. Maar de opleidingen hebben er zelf ook iets aan. Het idee is dat zwakke studenten een blok aan het been van de opleiding zijn en maar beter snel kunnen uitvallen. Bovendien zouden studenten sneller afstuderen dankzij het bindend studieadvies (BSA). Als je, je BSA niet haalt is het verplicht om je uit te schrijven van je studie. Het is manier om te kijken of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Streng of niet?

De lat ligt niet aan alle universiteiten even hoog. In Wageningen is 36 punten de ondergrens. Alleen de Maastrichtse opleiding geneeskunde is soepeler: die heeft helemaal geen BSA. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar je alle 60 punten in één jaar moet halen.

In het hbo ligt het gemiddelde rond de 50 punten. Er zijn uitschieters naar 60 punten, maar ook dan kun je bepaalde onvoldoendes compenseren.

Uitzonderingen?

Goed om te weten voor aarzelende studiekiezers: opleidingen kunnen een uitzondering maken als er iets bijzonders aan de hand is, bijvoorbeeld als studenten ziek worden of als er persoonlijke omstandigheden spelen. Ook voor topsporters en muzikanten zijn er uitzonderingen mogelijk. Wel heel belangrijk: je opleiding zo snel mogelijk informeren als er iets is. Je kunt niet achteraf met een excuus aankomen.

Toch een beetje bang?

Bij sommige opleidingen blijken studenten vaker het eerste jaar te ‘overleven’ dan bij andere. Uitval van studenten heeft niet altijd met het BSA te maken. Ze kunnen ook afhaken als de studiekeuze toch niet de juiste was of als ze heimwee hebben en dichter bij hun ouders willen gaan studeren.

Heb jij een negatief studieadvies gekregen en weet je niet wat je nu wilt gaan doen? Onze studiecoaches begeleiden je graag in ons Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit