Neem vrijblijvend contact op
Wij spraken Aart!

Interview Studiekeuzecoach Aart Smit

Wie ben je en sinds wanneer ben je werkzaam als Keuzecoach bij StudieKeuzeAdvies?

Mijn naam is Aart Smit en ik ben vanaf november 2016 werkzaam bij StudieKeuzeAdvies.

Hoe ben jij van de middelbare school bij je huidige baan gekomen?

Na mijn middelbare school ben ik psychologie in Maastricht gaan studeren. Na mijn studie ben ik werkzaam geweest op de universiteit en in een kliniek. Daar merkte ik dat ik graag mensen wil begeleiden, maar dat de doelgroep niet matchte. Toen ik verder ging zoeken, kwam dit per toeval op mijn pad. Dit bleek een schot in de roos.

Hoe verliep jouw studiekeuze?

Tijdens de middelbare school heb ik niet veel aandacht besteed aan mijn studiekeuze. Al redelijk snel in het eindexamenjaar besloot ik een tussenjaar te nemen. Om te werken, te reizen maar vooral om een passende studiekeuze te maken. Ik heb bij verschillende universiteiten meeloopdagen gevolgd en bij Maastricht had ik zowel bij de stad als de faculteit het beste gevoel.

Hoe ervaar je het begeleiden van studiekiezers bij StudieKeuzeAdvies?

De trajecten zijn leuk om te doen en geven voldoening. In het begin moet je meer stimuleren, als de studiekiezer groeit in het traject dan komt er vaak meer initiatief. Meestal verloopt het studiekeuzetraject op een natuurlijke wijze, maar dit is meestal pas achteraf duidelijk. Jongeren maken een ontwikkeling door waarbij ze zelf niet altijd zien hoeveel vooruitgang er is geboekt. Ze beschikken over best wat zelfkennis, maar hebben vaak een aanleiding nodig om dit concreet te krijgen. Voor veel jongeren voelt het als de belangrijkste keuze uit hun leven. Om daar een bijdrage aan te kunnen leveren voelt waardevol.

Wat is jouw kernwaarde tijdens de begeleiding van een StudieKeuzeAdvies traject?

Als ik er één moet kiezen, en dat is niet zo gemakkelijk, is het dienstbaar. Andere kernwaarden die voor mij belangrijk zijn, zijn: luisteren, vertrouwen, openheid, plezier, activeren & authenticiteit. Eigenlijk staan alle kernwaarden in het teken van iemand zo goed mogelijk ondersteunen in een keuze die bij hem of haar past.

Is er een mooi voorbeeld van een traject dat jou is bijgebleven?

Veel trajecten hebben iets bijzonders. Een traject dat me bijgebleven is dat van een studiekiezer die op een moeilijk moment aan het traject begon. De eerste gesprekken waren voor de studiekiezer emotioneel zwaar. Persoon was gestopt met een universitaire studie, maar durfde dit niet tegen een van de ouders te vertellen vanwege angst voor afkeuring. Om een studie te vinden die heeft de studiekiezer besloten om een studietraject te starten en deze zelf te bekostigen. Vooraf was duidelijk dat er weinig tijd was om het traject te doorlopen, dit gaf tijdsdruk. Ondanks deze moeilijkheden heeft de student het initiatief steeds meer naar zichzelf toegetrokken. Er werd zelf contact gezocht met opleidingen om er achter te komen of een studie bij de wensen en ideeën aansloten. Wat het voor mij bijzonder maakt is dat een jong persoon zich los maakt van de omgeving en kiest voor eigen geluk.

Wat zou je alle zoekende studiekiezers willen meegeven?

Ik denk dat twee zaken belangrijk zijn. Als eerste vertrouwen hebben in een goede uitkomst, hierdoor zal je actief op zoek blijven naar de passende keuze. Daarnaast is het naar mijn mening goed om tijd te nemen om naar jezelf te kijken. Wat voor persoon ben je en welke interesses heb je? Daarna ga je kijken welke studies bij je interesses passen. Mocht je er uiteindelijk niet uitkomen dan kun je altijd nog contact met ons opnemen om je hierbij te helpen .

Welke quote staat voor jou centraal?

Van Perkamentus uit Harry Potter: “Het zijn onze keuzes die ons laten zien wie we werkelijk zijn, veel meer dan onze capaciteiten.

 

exit