Neem vrijblijvend contact op
Matching: wat moet je weten?

Matching: wat moet je weten?

1 mei is voor scholieren de inschrijvingsdeadline voor een nieuwe opleiding. Na deze aanmelding, is het tijd voor de verplichte studiekeuzecheck. Deze wordt ook wel matching genoemd. Wat houdt matching precies in, en is het verplicht?

Waarom matching?

Matching is een studiekeuzecheck die opleidingen uitvoeren voordat het nieuwe studiejaar begint. Scholieren hebben voorlichtingsdagen bezocht, meeloopdagen gevolgd, een knoop doorgehakt en zich ingeschreven voor een nieuwe studie. Het doel van matching is om te kijken of de opleiding voldoet aan de verwachtingen van de scholier, en of de toekomstige student en studie echt bij elkaar passen. Tijdens de matching krijgen scholieren een goed beeld van wat de opleiding inhoudt, en hoe een typische studiedag eruit ziet. Zo kan je er achter komen of de gemaakt studiekeuze goed bij je past.

Vormen van matching

Elke opleiding mag zelf bepalen hoe matching eruit ziet. Een veelgebruikte vorm is de studiekeuzecheck op locatie, waarbij studenten een dag onderwijs volgen en alvast de sfeer van de universiteit of hogeschool van hun keuze kunnen proeven. Andere mogelijkheden zijn het invullen van een online vragenlijst, of een (individueel of groeps-)gesprek tussen studiekiezer en opleiding.

Matching is geen selectie

Het belangrijkste verschil tussen matching en selectie is dat opleidingen studenten op basis van de matching niet kunnen weigeren. De matching is bedoeld om te kijken of student en opleiding bij elkaar passen, en of de student een realistisch beeld heeft van de opleiding en het bijbehorende vakgebied. Iemand tegenhouden bij de poort kan echter niet. Op basis van de studiekeuzecheck geeft een opleiding advies over de leerling. Dit advies is niet bindend: ook als een opleiding negatief advies geeft, mag een leerling zich aanmelden en wordt hij of zij worden toegelaten tot de opleiding. Het is voor de student zelf om te kijken of de studiekeuze goed bij hem/haar past.

Verplicht

Deelname aan matchingsactiviteiten en de studiekeuzecheck van de opleiding is een verplicht onderdeel van het inschrijvingsproces. Leerlingen die niet (of niet met alles) meedoen, mogen wel door de opleiding geweigerd worden. Wie niet kan deelnemen aan de studiekeuzecheck, moet contact opnemen met de opleiding. Bij een overmachtssituatie of duidelijke reden van afwezigheid is het mogelijk dat opleidingen een uitzondering maken.

Heb jij je inmiddels ingeschreven maar twijfel je of dit de juiste keuze is? Ook na 1 mei begeleiden we jou graag bij het maken van een passende studiekeuze. 

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit