Neem vrijblijvend contact op
Studentenleven: lid worden bij een vereniging?

Studentenleven: lid worden bij een vereniging?

Als studenten na alle open dagen, voorlichtingsmiddagen, en studiekeuzechecks eindelijk een studie hebben gekozen, staat er alweer een volgende keuze voor de deur: lid worden bij een studenten- of studievereniging, of niet? En wat is eigenlijk het verschil tussen de twee?

In Nederland melden zich jaarlijks duizenden nieuwe studenten aan bij een studie-, studenten- of sportverenigingen. Dit is niet voor niks: bij een vereniging leren studenten hun studentenstad beter kennen, bouwen ze een netwerk op, en sluiten ze nieuwe vriendschappen. Daarnaast biedt een vereniging studenten de mogelijkheid werkervaring op te doen, als commissielid of tijdens een bestuursjaar.

Studentenvereniging

Studentenverenigingen worden ook wel gezelligheidsverenigingen genoemd, en staan dan ook bekend om hun vele feesten en borrels. Hoewel dit zeker een onderdeel is van het verenigingsleven, organiseren studentenverenigingen ook evenementen als debatten, toneelvoorstellingen en reizen. Bepaalde activiteiten van studentenverenigingen zijn verplicht. Aan de ontgroening, waarbij nieuwe studenten worden in gewijd in het studenten- en verenigingsleven, moeten bijvoorbeeld alle nieuwe eerstejaarsleden meedoen.
Het belangrijkste verschil van studieverenigingen, is dat leden van studentenverenigingen verschillende studies volgen. Hierdoor zijn er binnen de vereniging diverse studieachtergronden. Lid worden van een studentenvereniging is dus een perfecte manier voor nieuwe studenten om een sociaal netwerk buiten hun studie op te bouwen, en met hun nieuwe jaarclubs, disputen, en verticale vriendschappen voor het leven te bouwen.

Studievereniging

Iedere opleiding in het hoger onderwijs heeft een eigen studievereniging. Het volgen van dezelfde opleiding is de bindende factor tussen leden. Veel activiteiten die studieverenigingen organiseren hebben in meer of mindere mate te maken met de opleiding. Evenementen kunnen variëren van lezingen, bijlesgroepen en studiereizen tot ‘studiegerelateerde’ pubquizzen en kroegentochten. Bij studieverenigingen is dus zeker ook ruimte voor gezelligheid! Hoewel niet alle georganiseerde activiteiten direct te maken hoeven te hebben met de studie zelf, is de opleiding wel de bindende factor tussen leden. Een prettig voordeel van lid worden bij een studievereniging is dat zij vaak korting op studieboeken regelen.

Sportvereniging

Naast studenten- en studieverenigingen zijn er in elke studentenstad sportverenigingen te vinden. Hier wordt het leren kennen van nieuwe mensen gecombineerd met lichaamsbeweging en teambuilding. Hoewel de meeste activiteiten bij een sportvereniging niet verplicht zijn, wordt er vaak wel verwacht dat lenen met enige regelmaat aanwezig zijn in verband met trainingen en wedstrijden. Lidmaatschap van een sportvereniging neemt vaak wat meer tijd in beslag, maar daar staat veel gezelligheid en een fit lichaam tegenover.

Verenigingen zijn er in alle soorten en maten, waardoor er voor iedereen wel een plek te vinden is die bij hem of haar past. Desalniettemin is geen enkel lidmaatschap verplicht, en is dit voor elke student een individuele en persoonlijke keuze.

Studenten- en sportverenigingen leren toekomstige studenten kennen tijdens de algemene introductieweek van de universiteit. Zij stellen hun sociëteiten dan open, organiseren feestjes en kunnen alle mogelijke vragen beantwoorden. Tijdens de opleidingsspecifieke introducties stellen de studieverenigingen zich voor.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past?
Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit