Opnieuw Kiezen

Opnieuw kiezen

De keuze voor de juiste studie kan verdraaid lastig zijn. Dat merken eindexamenscholieren vaak op het moment dat ze zich serieus gaan oriënteren op hun vervolgstudie. Wanneer jij al begonnen bent met studeren, maar jouw keuze voor een studie bleek niet de juiste te zijn weet jij nog veel beter hoe lastig een studie kiezen kan zijn. Je begint (of in jouw geval; bent begonnen) aan een vervolgopleiding, maar je zit gewoon op de verkeerde plek. Erg frustrerend, en voor jou misschien wel een reden om een beetje in paniek te raken. Wat nu? Het allerbelangrijkst: heb je bij de keuze voor een studie een verkeerde inschatting gemaakt, realiseer je dan dat er geen man overboord is. Het voelt (voor sommigen) misschien als het eind van de wereld, dat is het niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een studie die niet passend blijkt te zijn erg vervelend is. Gelukkig zijn er best dingen te regelen. Want geloof het of niet: als jij één keer – of zelfs meerdere keren – een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt heeft dat voordelen. Dat klinkt misschien raar, maar door je verkeerde keuze heb je al de nodige ervaring opgedaan. Ervaring die wij bij StudieKeuzeAdvies inzetten om samen met jou dit keer wél de juiste studiekeuze te maken.

 

Opnieuw kiezen van een opleiding
Ok, volgens ons heb je dus bepaalde voordelen als je al eens eerder een (niet-passende) studie hebt gekozen. Dat klinkt een beetje als een verkooppraatje, dus dat moeten we natuurlijk wel iets beter uitleggen. Ten eerste de ervaring die je meebrengt. Je hebt al een tijdje op een HBO of een universiteit rondgelopen. Dat betekent dus gewoon dat je weet hoe het werkt. Tentamenperiode op de uni of de Hogeschool? Jij hebt het meegemaakt. Wat is een werkgroep? Weet jij al. Hoe gaat een hoorcollege in zijn werk? Niets bijzonders. Kortom, als “opnieuw kiezer” zijn er enorm veel zaken die jij al weet. Vergelijk jezelf eens met de persoon die je was toen je net van de middelbare school af kwam. Je mag dan in eerste instantie een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, de ervaring die je op die niet-passende studie hebt opgedaan is onbetaalbaar tijdens het opnieuw kiezen van een studie. En wel de juiste studie.

 

Studie kiezen: wat doet SKA voor jou?
Jij wilt een studie kiezen, wat doet StudieKeuzeAdvies tijdens een keuzetraject voor jou? Een betere vraag is: wat doet StudieKeuzeAdvies sámen met jou? Jij gaat een nieuwe en passende studie kiezen, wij zijn er voor de ondersteuning en de begeleiding. We gaan kijken naar wie jij bent, en wat je kunt. We betrekken je interesses en je toekomstbeeld bij de studiekeuze en we kijken samen met jou terug naar je eerdere (niet succesvolle) studiekeuze. Met name voor studenten die opnieuw kiezen zit er vaak een knelpunt bij het stukje ‘verleden’. Je hebt immers al eens gekozen en dat was helaas geen succes. Dat je daardoor bewust of onbewust spanning ervaart bij het idee dat je weer een belangrijke keuze moet maken is logisch. De juiste studiekeuze is belangrijk en de angst om het ‘fout’ te doen kan zomaar opspelen. Bij StudieKeuzeAdvies zijn we gewend om studenten te begeleiden die zich in deze situatie bevinden. Juist daarom hebben we het “opnieuw kiezen-programma” opgesteld. Met dit programma is de kans op succes bij het kiezen van een opleiding bijzonder groot. Overigens tonen de succespercentages van deze trajecten dat ook aan, maar dat terzijde.

 

Opnieuw studie kiezen: twee valkuilen
De valkuilen waar studenten die opnieuw een studie moeten kiezen vaak mee te maken krijgen zijn vaak nogal specifiek. De twee meest voorkomende valkuilen beschrijven we hieronder even in het kort. Bij de eerste valkuil hieronder kan het verhelderend zijn om jezelf een biatlonwedstrijd voor te stellen. Jij bent de schutter en je eerste schot (je studiekeuze) is mis. Wat doe je?

 

Valkuil 1.  Te snel ‘opnieuw schieten’. [Biatlon metafoor]
Na een verkeerde keuze is het verleidelijk om te snel opnieuw ‘te schieten’. Omdat je vrienden en (oud)studiegenoten gewoon verder gaan met hun studies, kan je de neiging hebben om vanuit die druk te snel opnieuw een keuze te maken. Het gevaar hierbij is dat je je simpelweg niet genoeg opnieuw hebt georiënteerd, waardoor ook deze keuze niet de juiste blijkt te zijn.

Valkuil 2.  Je verkeerde keuze het keuzeproces laten ‘vertroebelen’.
De verleiding is groot om direct heel ver afstand te nemen, van de studie waar je mee bent gestopt omdat het niet de juiste bleek te zijn. Alles wat qua inhoud of structuur ook maar met deze studie te maken heeft kan een negatieve klank bij je hebben.

 

Verkeerde studiekeuze… nooit meer aan denken?
Je hebt ooit (bewust of minder bewust) voor een studie gekozen. Daar zat op zijn minst een gedachte achter. De kans is dus groot dat uit je vorige studiekeuze goede informatie is te halen. Pas op dat je deze informatie niet weggooit maar er lering uit trekt!

Wij gaan je helpen om niet in de genoemde valkuilen te stappen en je te begeleiden naar een nieuwe keuze. Ons doel is altijd helder; wij willen dat jij aan het eind van ons traject een concrete, passende studiekeuze hebt gemaakt!   

 

Nieuwe studie kiezen: ik ben een probleemgeval!
Misschien denk je bij het lezen van deze tekst wel: ‘allemaal leuk en aardig, dat opnieuw kiezen… Maar bij mij is het allemaal net wat lastiger.’ Dat zijn gedachten die vooral opkomen bij studenten die vaker dan één keer een verkeerde keuze hebben gemaakt. Om maar direct duidelijk te zijn: wanneer je twee, drie of zelfs vier keer eerder een studiekeuze hebt gemaakt, en het bleek steeds niet de juiste te zijn dan moet er in elk geval wat veranderen. Herken jij jezelf hierin? Ook met de zogenaamde ‘probleemgevallen’ hebben we bij StudieKeuzeAdvies voldoende ervaring. Ben je het zat om een verkeerde keuze voor een studie te maken en heb je de moed al bijna opgegeven? Je bent niet de enige met dit probleem, en je bent zeker geen hopeloos geval. Samen met je eigen studiekeuzecoach zetten we je op het goede spoor.