Neem vrijblijvend contact op
Uitschrijven bij je studie voor 1 februari

Uitschrijven bij je studie voor 1 februari

Ben je per 1 september begonnen met een studie aan een universiteit of aan het hbo? Hopelijk heb jij je draai een beetje kunnen  vinden en is de studie net zo leuk als jij je van tevoren had voorgesteld. Helaas is dat niet voor elke beginnende student het geval. Soms komt iemand er al snel (in de eerste paar maanden) achter dat hij of zij niet op de juiste plek zit. Herken jij dit? En vraag jij je af wat je moet doen? Stoppen met de studie of doorgaan? Het is heel goed mogelijk dat dit een heel lastig dilemma voor je is. Uiteindelijk zal je die keuze zelf moeten maken. Wel is het goed om te beseffen dat er door de Overheid heus wel wat begrip bestaat voor het feit dat eerstejaarsstudenten een ‘verkeerde’ eerste studiekeuze kunnen maken. En dat begrip zien we terug in de manier waarop er met jou wordt omgegaan als je aan het begin van je eerste jaar (voor 1 februari) met je studie stopt.

Waarom uitschrijven voor 1 februari?

Wanneer je tot de conclusie komt dat je eerste studiekeuze niet de juiste is dan zal jij je serieus moeten gaan bezinnen. Doorgaan met een studie die – om welke reden dan ook – gewoon niet bij je past is vaak niet verstandig. Wanneer je hier al vroeg achter komt is de datum van 1 februari van je eerste studiejaar behoorlijk interessant en eigenlijk ook gewoon belangrijk. Wat is namelijk het geval? Wanneer je voor 1 februari bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) aangeeft dat je stopt met je studie biedt DUO jou de mogelijkheid om je aanvullende beurs die je (mogelijk krijgt) als “ongebruikt” te beschouwen. Of preciezer gezegd: je studiefinanciering – tegenwoordig eigenlijk een lening – (inclusief je ov-chipkaart voor studenten) wordt omgezet in een gift. Je kunt in dat geval overigens geen studiefinanciering meer krijgen voor de rest van dat betreffende studiejaar. Ook naast dat voordeel dat DUO je biedt is er een goede reden om voor 1 februari de knoop door te hakken. Veel onderwijsinstellingen storten namelijk het betaalde collegegeld terug wanneer je al voor 1 februari besluit met je huidige (eerste) studie te stoppen.

Hoe moet ik uitschrijven?

Alleen bij de onderwijsinstelling aangeven dat je wilt stoppen met je (eerste) studie is niet voldoende om gebruik te kunnen maken van de regeling waarbij je stufi (feitelijk je lening) wordt omgezet in een gift. Het is belangrijk dat je ook aan de DUO laat weten dat je van plan bent om met je studie te stoppen. Dit doe je door in te loggen in je DUO-account en je uitschrijfdatum door te geven. Die uitschrijfdatum moet natuurlijk overeenkomen met de uitschrijfdatum waarop jij je daadwerkelijk hebt uitgeschreven bij jouw universiteit of Hogeschool. Vergeet niet om ook je studentenreisproduct (ov-chipkaart) stop te zetten.

Wat nu?

Wanneer je je hebt uitgeschreven is het goed om te bedenken wat je hierna wilt gaan doen. Ga je voor een tussenjaar of kies je meteen een andere vervolgstudie? Bij StudieKeuzeAdvies hebben wij ervaring met het begeleiden van studenten die eerder gestopt zijn met een studie en nu een nieuwe studiekeuze moeten maken. Een traject bij ons bestaat vier bijeenkomsten die focussen op oriëntatie, wie je bent en wat je kan, de toekomst en de uiteindelijke studiekeuze. Ook onderdeel van het traject is de TalentenTest: een met de Universiteit van Tilburg ontwikkeld onderzoek naar jouw talenten, interesses en motivatie. Samen met jouw enthousiaste en ervaren studiekeuzecoach kom je vanuit een brede oriëntatie tot een gedegen studiekeuze waar jij met zekerheid aan kunt beginnen! Lees meer over het studiekeuzetraject voor een verkeerde studiekeuze.

Lijkt het volgen van een Studiekeuzetraject jou wel iets?

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit