Neem vrijblijvend contact op
Studiekeuzecheck: wat is jouw motivatie?

Studiekeuzecheck: wat is jouw motivatie?

De studiekeuzecheck; waarschijnlijk heb je er al weleens over gehoord. Het is bij de meeste hogescholen en universiteiten een verplicht onderdeel van het aanmeldproces.

Wat is een studiekeuzecheck?

Om een betere match tussen de aankomend student en de opleiding mogelijk te maken hebben hogescholen en universiteiten sinds 2014 van de Overheid toestemming gekregen om een studiekeuzecheck uit te voeren. Bij zo’n check wordt er gekeken of de student bij de opleiding past en andersom. Een onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe de studiekeuzecheck er inhoudelijk uitziet. Een gebruikelijke vorm is het laten invullen van een vragenlijst. Ook het voeren van een gesprek met de aankomend student is een veel voorkomende manier waarop de studiekeuzecheck plaatsvindt.

Motivatie en de studiekeuzecheck

Een punt waar je aandacht aan zal moeten besteden voordat je een studiekeuzecheck gaat doen bij de opleiding van je keuze is jouw motivatie. Vooral wanneer de check bestaat uit een gesprek met iemand van de opleiding is het noodzakelijk om bij jezelf na te gaan waarom je precies deze studie wilt gaan doen en waarom je vindt dat deze opleiding goed bij je past. Een “goed verhaal” is belangrijk. Tegelijkertijd moet je het ook niet willen overdrijven. Het belangrijkste is dat vooral jezelf blijft tijdens de studiekeuzecheck. Dat geldt bij een gesprek maar uiteraard ook bij het invullen van een vragenlijst. Geef geen gewenste antwoorden, maar geef vooral eerlijke antwoorden. Een beetje zelfverzekerd zijn mag overigens best wel!

Motivatie als persoonlijke check

Goed nadenken over wat jouw persoonlijke motivatie is om aan een bepaalde studie te beginnen is niet alleen belangrijk als voorbereiding op de studiekeuzecheck. Ook voor jezelf is het goed om je eigen motivatie te onderzoeken. De kans dat je een lekkere start maakt op je nieuwe studie is gewoon een stuk groter wanneer je voor jezelf helder hebt waarom en met welk doel je voor een bepaalde studie hebt gekozen. Je eigen motivatie onderzoeken heeft op zijn minst twee voordelen (los van de voorbereiding op de studiekeuzecheck). Ten eerste weet je wanneer je jouw motivatie hebt onderzocht waarom je precies voor deze studie hebt gekozen. Dat maakt de kans klein dat je zaken tegen gaat komen op de opleiding die je totaal niet verwacht had. Ten tweede kan kennis van je eigen motivatie je helpen om door lastige studiemomenten heen te komen. Je gaat het meemaken: van die momenten dat je studie je gestolen kan worden. Als je motivatie die je had om deze studie te beginnen dan nog op je netvlies staat is het eenvoudiger om door te zetten en het moeilijke moment te overwinnen.

exit