Neem vrijblijvend contact op
Mijn studie is te moeilijk voor mij…

Mijn studie is te moeilijk voor mij…

De eerste weken van de maand september zijn eigenlijk voor bijna

alle eerstejaarsstudenten wel te vergelijken. Je hebt je middelbareschooldiploma op zak en je begint vol enthousiasme aan een vervolgstudie aan een hbo of universiteit. Je hebt zelf je studie gekozen en die sluit natuurlijk perfect aan op je wensen en interesses, wat kan er mis gaan? Je leert nieuwe mensen kennen en je geniet van de vrijheid die het hoger onderwijs biedt. Tot zo ver niets aan de hand. Helaas veranderen die eerste paar leuke weken voor behoorlijk wat studenten nogal snel. Het niveau van de studie is hoog, en er wordt nogal wat van je verwacht. Misschien begin je zelf wel heel hard te twijfelen of je het niveau wel aan kunt, ben ik wel slim genoeg…?

De eerste tentamens

Een kantelpunt voor veel eerstejaarsstudenten is de periode van de eerste tentamens. De vakken waarvoor een tentamen op het programma staat zijn vaak behoorlijk uitgebreid en het lezen van een aantal honderden pagina’s verplichte stof is in veel gevallen geen uitzondering. Je krijgt te maken met het niveau dat wordt verwacht op een hbo of universiteit, en dat valt niet altijd mee. Het aantal studenten dat in de eerste tentamenperiode één of meerdere (dikke) onvoldoendes te verwerken krijgt is hoog. Zijn je resultaten van de eerste tentamens teleurstellend? Het is belangrijk dat je je niet uit het veld laat slaan! Met je havo- of vwo-diploma voldoe je aan de ingangseisen van je studie en dus ben je intelligent genoeg! Dat is belangrijk om in het oog te houden!

Hulp bij tentamenvoorbereiding

Een 5, een 4, of zelfs een 3 voor je eerste tentamen betekent niet dat je nooit succesvol zal afstuderen. Het betekent wel dat er iets moet veranderen. Belangrijk is dat je bij jezelf probeert na te gaan of er een verklaring is voor het tegenvallende resultaat. Dat kan heel goed aan de voorbereiding liggen; je hebt bijvoorbeeld duidelijk te weinig gedaan. Dan weet je dat je voor de herkansing wat extra uren in moet plannen. Het kan ook zijn dat je bepaalde onderdelen gewoon (nog) niet goed genoeg begrijpt. Een vak waarbij dit vaak voorkomt is Statistiek. Om een lastig vak toch goed af te kunnen ronden is het voor veel studenten een goede optie om wat hulp in te schakelen. Hiervoor zijn er verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen aan een studiegenoot die het vak wel beheerst en goed kan uitleggen. Ook zijn er professionele bureaus actief die vakinhoudelijke bijlessen aanbieden op hbo- en universitair niveau. Een bekend voorbeeld van een dergelijke aanbieder is Bijlesnetwerk.

Een andere studie kiezen?

Zelfs wanneer je de tentamens bijzonder goed hebt voorbereid en eventueel zelfs externe hulp, zoals bijles, hebt ingeroepen kan het zo zijn dat het niveau toch iets te hoog voor je is. Ook is het een bekend fenomeen dat de wijze waarop het onderwijs wordt gegeven bij sommige studenten niet aanslaat. Er zijn dan diverse opties. Ofwel ga je op zoek naar een studie op hetzelfde niveau waarbij de accenten iets anders worden gelegd en dus beter bij jou als persoon aansluiten, ofwel kies je een studie waarbij de eisen een stukje lager liggen. Overstappen van wo naar hbo, of hbo naar mbo is geen schande. Voor sommige studenten is het juist de stap naar een succesvolle carrière waarbij de aanwezige kwaliteiten volop kunnen worden benut.

Vind je het lastig om een studie te kiezen die echt bij je past? Volg dan een Studiekeuzetraject.

Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.

CONTACTFORMULIER

exit