Neem vrijblijvend contact op
Deadline decentrale selectie 15 januari

Deadline decentrale selectie 15 januari

Het studiejaar 2017-2018 is eigenlijk een best bijzonder jaar. Dit is namelijk het eerste jaar dat er geen sprake meer is van een centrale loting. Jarenlang bestond die wel voor bepaalde studies en dat betekende dat je als aankomend student moest zorgen voor een hoog gemiddeld eindcijfer. Geneeskunde en tandheelkunde waren wat dat betreft vrij overzichtelijke studies. Stond je een 8 of hoger gemiddeld dan was je wel binnen. Dat is nu verandert. Dat wil zeggen; de onderwijsinstellingen kijken niet meer alleen naar de cijfers op je lijst. Andere aspecten van je persoonlijkheid zijn nu ook doorslaggevend bij het bepalen of je op een numerus fixus opleiding wordt toegelaten.

Studieperspectief

Er is beslist wat voor te zeggen dat er niet alleen meer naar eindcijfers op een lijst wordt gekeken. Of een (aankomend) student in staat is om een bepaalde studie succesvol af te ronden ligt natuurlijk niet alleen aan het feit dat hij op de middelbare school hoge cijfers heeft gehaald. Daar zijn universiteiten en Hogescholen ook steeds meer achter gekomen. Vandaar dat de onderwijsinstellingen vanaf 2017-2018 ook (mogen) kijken naar andere kenmerken van een student.

Persoonlijkheid en motivatie

De persoonlijkheid en de motivatie van een (aankomend) student zijn in het nieuwe stelsel van de decentrale selectie een belangrijk punt. Wil jij je inschrijven voor een studie waarbij decentrale selectie wordt toegepast dan is het belangrijk dat jij je hiervoor goed voorbereidt. Er wordt van jou verwacht dat je duidelijk kunt maken waarom de specifieke studie je aanspreekt, wat je doelen zijn en waarom de studie geschikt is voor jou als persoon. Wanneer je als aankomend geneeskundestudent alleen weet te melden dat je chirurg wilt worden “omdat chirurgen zo lekker veel geld verdienen” kan je een inschrijving waarschijnlijk wel vergeten.

Voorbereiding op decentrale selectie

Persoonlijkheid en de juiste motivatie… Het klinkt misschien een beetje eng, want kan jij wel bewijzen dat je geschikt bent voor de studie die je zo graag wilt gaan doen? Als je oprecht gemotiveerd bent is het waarschijnlijk geen groot probleem. Het is wel zaak om op tijd te beginnen met het voorbereiden op de decentrale selectie. Als het kan (omdat je al weet wat je wilt studeren) moet je eigenlijk al in 4 havo of 5 vwo beginnen met het onderzoeken van je motivatie. Kijk eens rond bij een open dag van de gewenste studie, en zet eens wat gedachten voor jezelf op papier. Kortom, vraag jezelf af of dit inderdaad de studie is die je wilt gaan doen. En als dat zo is, probeer dan te formuleren waarom de studie bij je past. Kijk ook eens in je omgeving of je activiteiten kunt ondernemen die aansluiten bij je toekomstige studie. Een goede voorbereiding is natuurlijk geen garantie op succes maar het helpt zeker mee om tot een positief resultaat te kunnen komen. Wie een week voor de decentrale selectie een nietszeggend briefje schrijft waar de ongeïnteresseerdheid vanaf spat heeft in 2017 gewoon niets meer te zoeken op een numerus fixus opleiding.

exit